EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

"Нова Еврогрупа" без Гърция се обсъжда днес?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Нова Еврогрупа" без Гърция се обсъжда днес?

mail14:30 | 07.05.2010прегледи 1733 коментарикоментари 1


Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова депутатите от Бундестага (долната камара на германския парламент) да гласуват в подкрепа на отпускането на 22,4 милиарда евро от германското правителство на Атина като част от спасителния план на ЕС и МВФ, изтъквайки, че от това зависи бъдещето на ЕС, предаде Франс прес."Трябва да защитим нашата обща европейска валута...и в същото време да защитим целия европейския проект", изтъкна Шойбле.
Същевременно полският премиер Доналд Тукс обяви днес, че влизането на Полша в еврозоната в момента не е приоритет за правителството му, съобщава ИТАР-ТАСС."Изготвянето на график за влизане в зоната на еврото засега не е приоритет за нас", каза той."Днешната ситуация в Гърция води дотам, че самата зона на еврото поражда въпроси. От гледна точка на полското правителство, основна задача е да предпазим Полша от последиците на гръцката криза", заяви премиерът.
Държавните и правителствени ръководители на страните в  Еврогрупата се събират тази вечер в Брюксел в опит да успокоят  обстановката, предизвикана от кризата в Гърция, която се прехвърля постепенно и в други страни от групата, съобщава кореспондент на БТА.
Срещата на върха бе обявена за неофициална и ще премине под формата на вечеря. По установена с годините традиция сложни проблеми в Европейския съюз се решават именно под такава форма.
Участниците няма да уточняват конкретни условия за оказване на помощ на Гърция.Това бе направено миналата неделя в Атина, където представители на Европейската комисия, на Европейската централна банка, на Международния валутен фонд (МВФ) и на гръцкото правителство се споразумяха в подробности каква финансова подкрепа ще бъде оказана на Гърция и с какво страната се ангажира срещу нея.
Основните цели на днешната среща са две. От една страна, да се формализира постигнатото в неделя споразумение и така да се изпрати силен политически сигнал, че Гърция няма да бъде оставена сама пред  кризата, предизвикана от натрупания огромен държавен дефицит. Надеждите са така да бъдат успокоени международните финансови пазари, съмняващи се във възможностите на Гърция да се оправи, което пък силно оскъпява така нужните на страната  заеми.
От друга, участниците ще искат да покажат, че Еврогрупата е готова да се притече на помощ и на други страни в нея, които биха изпаднали в кризисно положение, че нямат намерение да допуснат разпадане на групата и провал на единната европейска валута, еврото.
Последиците от гръцката криза обаче тепърва ще се проявяват и изясняват и поради това Брюксел тези дни неофициално се заговори за "нова Еврогрупа", в която няма да има място за проблемни страни.
Споменаваното ново формирование копира в известна степен идея на бившия комисар по външната политика, холандеца Франс Андрийсен. През 80-те години на миналия век той разработи концепцията на т. нар. "концентрични кръгове" за бъдещото развитие на Европейския съюз.
Според него ядрото на Европейския съюз трябва да бъде съставено от страните учредителки (Германия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург и Италия), в първия кръг около ядрото трябва да са други европейски страни, включително
социалистическите по онова време, а в следващите - по-отдалечени страни според географското им положение и състоянието на отношенията им с Европейския съюз.
Франс Андрийсен покани избрани журналисти на неофициална среща, за да разясни концепцията. Материалите около идеята му обаче не бяха посрещнати възторжено, "опипването" на общественото мнение не даде положителни резултати и идеята не се превърна в ръководство за действие. Но това бе преди 23 години.Сега времената и обстановката са други.


 
Коментари
 
Viliyan - 07-05-2010 г. 16:00:02

vilivili333 Русе, България Доходи От Интернет Здравейте, Pаботата е надомна и без работно време. Преди два месеца сърфирах из интернет, търсейки някакъв допълнителен доход. Разбрах за тази компания, която още от няколко години редовно изплаща изработените пари от клиентите си. ДОБРОТО в случая е, че си независим, работиш в къщи и получаваш толкова повече, колкото повече работиш. Е, отначало трябва да имате търпение, защото първите месеци се изкарват по 250-400 лева, но за една година дохода става не по малък от 600 лева средно /а за тези които по цял ден са пред компютъра и по 1000-1200 лв./. Изисквания: КАК СТАВА РЕГИСТРИРАНЕТО? Много просто.То заема едва 10 минути - с уникално потребителско име и парола,след това изтегляш един малък софтуер-под формата на лента,която се разполага в долната или в горната част на монитора и по нея започват да текат реклами,докато си в Интернет. През това време ти може въобще да не гледаш самите реклами,а да си вършиш друга работа-например да си пишеш е-мейл или да разговар

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1162