EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова вълна санкции към Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова вълна санкции към Русия

mail15:30 | 05.09.2014прегледи 1125 коментарикоментари 0


Евросъюзът одобри новите санкции срещу Русия въпреки постигнатото примирие в Украйна, съобщиха дипломати."Постоянните представители постигнаха решение за пакета от санкции. Решението ще бъде прието в понеделник", каза източник от Европейския съвет. По думите му "пакетът от санкции е готов, до ще се дообработи през почивните дни. Решението ще бъде обявено в понеделник сутринта", поясни източникът. По-рано тази седмица Еврокомисията обяви, че новият пакет ще допълни санкциите, приети на 31 юли, и ще засегне пазара на капитали, отбранителния сектор, стоките и технологиите с двойно предназначение. Новите санкции може да засегнат "ГазпромБанк" и "Газпром Нефт", за които ще бъде ограничен достъпа до европейски заеми. Според решение на Европейски съвет решението за санкции бе възложено на Комитета на постоянните представители (посланици) на ЕС.

В резултат на това решение ЕС вероятно ще разшири санкциите срещу Русия. Обсъждано е ЕС да наложи забрана за набиране на капитал на европейските пазари на всички руски държавни компании, не само на банките, както и евентуална забрана руският министър на отбраната Сергей Шойгу да влиза на територията на ЕС. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски дипломатически източници.
Други обсъждани мерки са забрана за европейски синдикирани заеми за руски държавни банки и институции. ЕК предлага също така да бъде намален от 90 до 30 дни минималният падеж на облигациите на руски държавни банки, които не могат да бъдат продавани в ЕС, според решението на Брюксел от юли. ЕС ще обсъди и дали да наложи забрана за купуване на руски деривати.
Сред другите разглеждани идеи, са забраната за Русия да бъдат изнасяни стоки с двойно предназначение да бъде разширена до всички руски фирми вносители, а не само да се отнася за компаниите от отбранителния сектор, както бе решено с  пакета санкции от юли. Забраната за продажба на напреднали технологии в енергетиката също може да бъде разширена, за да се включат и споразуменията за обслужване, според дипломатическите източници.
Русия може също така вече да не бъде канена на културни, икономически и спортни събития. Новите санкции на ЕС срещу Москва могат да бъдат координирани с другите членки на Г-7 - САЩ, Канада и Япония. Не е било обсъждано обаче прекъсване на достъпа на Русия до системата за международни плащания СУИФТ (SWIFT) , тъй като мярката би била твърде радикална. Външнополитическата служба на ЕС отказа да коментира информацията за съдържанието на евентуалните нови санкции, отбелязвайки, че работата по тях все още не е завършена.
 

 


Тагове: санкции, ЕС, Русия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg