EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова банкнота от 50 паунда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова банкнота от 50 паунда

mail15:15 | 17.07.2019прегледи 1040 коментарикоментари 0


Математикът Алън Тюринг, който е помогнал на Великобритания да спечели Втората световна война с разбиването на кодове, но се е самоубил, след като е осъден за хомосексуализъм, ще се появи на следващата банкнота от 50 британски лири на Bank of England, съобщи банката, цитирана от Ройтерс.
Като баща на компютърната наука и изкуствения интелект и герой от войната, приносът му е бил значим и новаторски, каза управителят на Банк ъв Ингланд Марк Карни. "Тюринг е гигант, на чиито рамене се опират мнозина в наши дни", добави той.
Електромеханичната машина на Тюринг, предшественик на модерните компютри, разчете "непробиваемия" код "Енигма", използван от германски нацисти. Работата му през войната в центъра за разбиване на кодове в Блечли Парк е допринесла за прекратяване на войната и спасяването на хиляди човешки животи.
Той обаче е бил лишен от работата си и подложен на химическа кастрация с инжектиране на женски хормони, след като е бил осъден за груба проява на неприличие през 1952 година за това, че е имал сексуални отношения с мъж. Хомосексуалният секс е бил незаконен във Великобритания до 1967 година.
Тюринг се самоубива с цианид през 1954 година на 41- годишна възраст. Той получи рядко кралско помилване от кралица Елизабет през 2013 година за присъдата, довела до самоубийството му.
Освен изображение на Тюринг, върху новата банкнота ще има таблица и математически формули от документ на Тюринг от 1936 година за изчислими числа, изображение на пилотния компютър и технически чертежи за машините, които са използвани, за да се разбие кода на германската машина "Енигма".
На банкнотата ще може да се прочене и цитат от Тюринг за нарасналата интелигентност на машините: "Това е само предварителна представа за това, което ще настъпи и само подобие на това, което ще бъде".
Тюринг бе избран от британската централна банка от кратък списък с кандидати от областта на науката и математиката, сред които бе и астрофизикът Стивън Хокинг.
На сегашните банкноти от 50 лири са изобразени инженер Джеймс Уат и бизнес партньора му Матю Болтън, които разработиха и пуснаха на пазара парната машина в края на 18-и век.
Банкнота от 50 лири е с най-висока стойност и рядко се използва във всекидневни трансакции. Очаква се новата банкнота да влезе в обращение в края на 2021 година, обяви Bank of England. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136