EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова агенция продава държавни имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова агенция продава държавни имоти

mail15:09 | 18.02.2010прегледи 2108 коментарикоментари 0


Агенцията за приватизация (АП) и Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) ще се обединят, реши парламентът. Това съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК) предвиждат новосформираната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол да бъде единен орган за провеждане на политиката по раздържавяването на държавната собственост. Имоти - частна държавна собственост, както и дъщерни на държавните дружества и обособени части от тях, ще се продават от новата агенция по нормативно установен ред чрез търгове и конкурси по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Предложените изменения и допълнения на ЗПСК имат за цел създаването на унифицирана нормативна уредба за продажба на държавната собственост от единна агенция. Това ще осигури прозрачност на процеса, което се очаква да бъде предпоставка както за привличане на сериозен инвеститорски интерес, така и за защита на държавния интерес чрез минимизиране на корупционните практики.
Предвиден е едномесечен срок, в който дружествата с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, както и тези, включени в "забранителния списък", да представят в новата агенция подробна информация относно обособените си части и участията си в други търговски дружества. Такава информация за имотите частна държавна собственост ще бъде предоставена на агенцията от областните управители в тримесечен срок. В компетенциите на областните управители остават раздържавяването на ателиета, апартаменти и гаражи, както и продажбата на имоти на инвеститори по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.
Промените в ЗПСК целят също и гарантиране на събираемостта на вземанията. Новосформираната агенция ще може да иска от съответния компетентен съд обезпечаване на бъдещ или вече предявен иск.  Обезпечителната мярка ще може да се налага не само срещу имуществото на длъжника, а и срещу придобитото в резултат на приватизационната сделка имущество. Това означава, че обезпечението ще може да бъде насочено срещу имоти, акции, сметки и др. на самото приватизирано дружество.
Народното събрание трябва да избере надзорния съвет на АПСК в едномесечен срок от влизането на  законовите промени в сила.
Изпълнителният съвет, който ще се състои от трима души, ще се назначава от Министерския съвет.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg