EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов ядрен блок строят Чехия и Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов ядрен блок строят Чехия и Словакия

mail17:51 | 28.05.2009прегледи 741 коментарикоментари 0


atomic1Чехия и Словакия ще подпишат меморандум за строителство на нов енергиен блок в АЕЦ Ярославск-Бохуница, близо до Братислава, на започващия днес в Прага европейски ядрен форум, предаде ИТАР-ТАСС.
Този документ, както и споразумение между "Чешките енергийни предприятия" и словашката "Ядрена компания" за конкретна реализация на този проект, ще са основните теми на форума.
В двудневната среща ще участват премиерите на Чехия и на Словакия Ян Фишер и Роберт Фицо, както и представители на Европейския съюз.
Стойността на договора между "Чешките енергийни предприятия" и "Ядрена компания", според правителствени източници от Братислава, може да достигне от 4 до 6 милиарда евро. Очаква се изграждането на енергийния блок на словашката АЕЦ да започне не по-късно от 2013.
Проектът ще бъде реализиран от чешко-словашко съвместно предприятие, създаването на което е предвидено в проекта за споразумение между двете компании.
Прага и Братислава започнаха да обръщат по-голямо внимание на атомната енергетика след нарушението на транзитните доставки на руски газ през Украйна през януари.
На Европейския ядрен форум традиционно се разглеждат перспективите за развитие на световната ядрена енергетика за мирни цели в страните членки на ЕС, сътрудничеството с Русия и други водещи държави в тази сфера, както и енергийната сигурност на Стария континент. В първата среща участваха представители на руските компании Росатом и Атомстройекспорт. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012