EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов член на УС на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов член на УС на БНБ

mail14:25 | 22.04.2020прегледи 10151 коментарикоментари 0


Президентът Румен Радев назначи проф. Николай Неновски за член на Управителния съвет на БНБ. Указът за назначението е издаден на 10 април и е публикуван в последния брой на Държавен вестник.

Неновски ще влезе в управата на националната банка на 13 юни 2020 г., на мястото на Лена Русенова, чийто мандат изтича на същата дата и която бе от квотата на президента Росен Плевнелиев.

Николай Неновски е завършил икономика в Държавния университет "М. Ломоносов" в Москва (1984 - 1989), както и икономика и финанси във Франция и Швейцария (1990 - 1996). Защитава докторат в Института по икономика на БАН (1995).

Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция от 2000. Асоцииран изследовател е в ICER, Торино от 2006 г. От 2012 г. е преподавател в Университета "Жул Верн" в Амиен, Франция.

Работи в БНБ от 1996, а в периода 2002 г. -2008 г. е член на Управителния съвет на националната банка. 

От 4 юли 2014 г. до 8 октомври 2014 г. е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Син е на проф. Нено Неновски, български юрист и член на Конституционния съд.

Във връзка с тежките икономически последици от пандемията, причинена от COVID-19, и мерките на Европейската централна банка и страните от еврозоната, проф, Николай Неновски казва в интервю за "Труд" следното: "Все едно като да гасиш горски пожар с воден пистолет. Не ги обвинявам, - по същество те няма какво да направят, защото процесите са неуправляеми и не е имало прецеденти. Но и Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните власти трябва веднага да подготвят други планове - В, С и т. н. Мисля, че това се прави, поне за Германия и Холандия съм сигурен."

Виж ощеНа път към "чакалнята" държавата задейства инструмент от друга класа

Проф. Неновски смята, че "истинският разпад на еврозоната ще започне, когато трябва да се плати сметката, загубите от спирането на стопанския живот" и продължава: "Това ще е тежък момент, но той ще дойде... В момента на плащане на сметката за повечето страни разходите по поддържане на еврото ще са по-големи от ползите".

Във връзка с желанието на България да влезе в еврозоната проф. Неновски изтъква, че са "крайно безотговорни и обидни за интелигентността"... "продължаващото подценяване на това, което става в Европа, и говоренето за присъединяване към еврозоната. Еврозоната е в това състояние, в което беше България през 1996 година, тогава никой не искаше да влиза при нас, нито да се фиксира към нас. Ние бяхме пирамида"...

Ден преди публикуването на президентския указ за назначаването на проф. Неновски в УС на БНБ, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов потвърдиха категорично намерението за членство на България в еврозоната.

Влизането на България в ERM2 (чакалнята за еврозоната) и Банковия съюз е единствената спасителна стъпка за България, заяви вчера Борисов, А преди десетина дни каза: "Тези, които са в еврозоната и чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са, ще теглят огромни заеми и то на огромни лихви"./https://business.dir.bg/


Тагове: БНБ, УС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098