EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов удар върху пластмасовите торбички

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов удар върху пластмасовите торбички

mail08:10 | 20.04.2014прегледи 1869 коментарикоментари 0


Държавите от ЕС ще трябва да намалят потреблението на най-често използваните и най-замърсяващи околната среда пластмасови торбички с 80 процента до 2019 година, съгласно промени, приети от Европейския парламент на първо четене, съобщи българската пресслужба на ЕП.
Евродепутатите препоръчаха налагане на данъци и на търговски ограничения или забрани за използването на найлонови пликове. Изхвърлените пластмасови торби представляват сериозен проблем за околната среда, като водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите. Докладът на ЕП беше приет с 539 гласа "за", 51 против и 72 въздържали се.

Цел - намаляване на пластмасовите торбички с 50 на сто до 2017 г. и с 80 на сто до 2019 година

Евродепутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, които представляват по голямата част от общия брой торбички за покупки, използвани в ЕС, се използват повторно по-рядко в сравнение с по-плътните торби. Тънките пликове по-често попадат сред отпадъците и допринасят за замърсяването на околната среда.
Държавите от ЕС ще трябва да намалят потреблението на тънките торбички наполовина до 2017 година и с най-малко 80 на сто след още две години. Държавите могат да направят това с налагането на данъци и чрез търговски ограничения и забрани, за да може магазините да не предлагат пластмасовите торбички безплатно, с изключение на предназначените за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти. До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с изработени от рециклирана хартия, или с биоразградими торбички.

Допълнителна информация

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90 на сто от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващото положение се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи допълнително. Според оценка на въздействието, направена от ЕК, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени в целия ЕС.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg