EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов търг за „БДЖ - Товарни превози”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов търг за „БДЖ - Товарни превози”

mail11:20 | 11.04.2016прегледи 933 коментарикоментари 0


От икономическия печат днес в. Стандарт:

Процедурата за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози" трябва да бъде обявена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) до края на тази седмица.Оценката на компанията вече е изготвена, съобщиха запознати. Засега от ведомството пазят в тайна точните цифри, но се споменава сумата 85 млн. лв. За сравнение - това е с около 25 млн. по-малко от оценката за втория опит за приватизация, който беше прекратен от кабинета "Орешарски". Че процедурата за обявяване на третия опит за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози" ще бъде обявена до дни говорят още два факта. Първият е, че лично президентът на КНСБ Пламен Димитров вече е изпратил в АПСК условията на синдиката в бъдещия договор за раздържавяване на бъдат включени клаузи за запазване на работните места и на Фонд "Работна заплата" за три години след продажбата. Вторият е, че по същата тема за днес в агенцията е насрочена среща и на представителите на КТ "Подкрепа".

Това ще бъде последен опит за приватизация на "БДЖ-Товарни превози". При първите два кандидати не се явиха, а тези, които проявиха интерес, като румънската компания "Груп Феровиар Ромън", впоследствие се отказаха. Според запознати засега все още няма никакъв интерес към третия опит за приватизация на карго превозвача. Причината за това е трагичното състояние на "БДЖ-Товарни превози". Пазарният дял на компанията през 2015 г. се срина до 40% и продължава да пада. Миналата година бяха превозени 8 млн. т товари, но тази година се очаква те да са под 6 млн. тона. Причината е, жп превозвачът на Христо Ковачки -"ТБД-Товарни превози", вече вози по-голямата част от въглищата от неговите мини до ТЕЦ-овете му. Поради това тази година се очаква и 30% спад на приходите на "БДЖ-Товарни превози" - от 10-11 млн. лв. месечно през миналата година на 7,5-8 млн. лв. месечно.

За сравнение - в предкризисната у нас 2008 г. товарооборотът на компанията беше 17,6 млн. т.

На този фон задълженията на "БДЖ-Товарни превози" са близо 90 млн. лв. - над 60 млн. лв. към НКЖИ и над 20 млн. към "БДЖ-Пътнически превози" за използвани локомотиви.

Както обяви първо пред "Стандарт" министърът на транспорта Ивайло Московски, ако не се появи кандидат-купувач за "БДЖ-Товарни превози", ще се пристъпи към "План Б" - преструктуриране на компанията. Това означава драстично свиване на разходите чрез съкращаване на персонала и продажба на активи, за което е взето съгласието на синдикатите.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg