EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов тежък ден за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов тежък ден за еврото

mail14:54 | 01.06.2010прегледи 1183 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес, че ръководителите на ЕС нямат "никакво съмнение в бъдещето на еврото", докато единната европейска валута отчете пореден четиригодишен минимум спрямо еврото на междубанковите валутни пазари на Стария континент, предаде АФП.
"Нямаме никакво съмнение в бъдещето на еврото", заяви Барозу в края на срещата на високо равнище ЕС - Русия в Ростов на Дон.
"Това е втората валута в света и европейските лидери заявиха недвусмислено, че ще направят всичко необходимо, за да гарантират стабилността на еврото", допълни Барозу.
В руския град Ростов на Дон започнаха работните дискусии от срещата на върха Русия-ЕС, чието начало беше поставено вчера вечерта с неформална вечеря, предаде Франс прес. На работните заседания разговорите ще бъдат посветени на икономиката, финансовата криза, проблемите на Еврозоната, сигурността в Европа, регионалните проблеми и на актуални международни теми като Афганистан, Пакистан, иранската ядрена програма и уреждането на конфликта в Близкия изток, уточни руският президент Дмитрий Медведев в началото на втория ден от срещата на върха. В срещата участват и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на
Европейската комисия Жозе Барозу и дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън.
Москва иска темата за премахването на визите за ЕС да бъде сред водещите на тази, 25-та, среща на върха ЕС-Русия, припомня Франс прес. През 2006 г. двете страни подписаха споразумение, опростяващо процедурите за издаване на европейски визи за руснаците. Москва продължи да пледира за премахване на
визовия режим, но засега желанието й се посреща сдържано от Брюксел.
Друга водеща тема се очертава да бъде развитието на Партньорството за модернизиране, предложено по време на срещата на върха ЕС-Русия през ноември 2009 г. в Стокхолм. То трябва да помогне на Москва да се възползва от европейския опит, за да диверсифицира своята икономика и така да преодолее технологичното си изоставане от ЕС, припомня Франс прес.
Очаква се на срещата на върха в Ростов на Дон европейските лидери да насърчат Москва да увеличи усилията си по пътя на членство в Световната търговска организация.


Еврото днес 
Курсът на еврото днес се понижи спрямо долара, достигайки нов четиригодишен минимум заради поредната вълна на опасения, свързани със съживяването в еврозоната и здравето на финансовия сектор в Европа.
Към 12:30 часа българско време единната валута струваше 1,2119 долара спрямо 1,2305 долара в понеделник към 24:00 часа българско време, след като към 12:15 часа българско време днес бе достигнала равнище от 1,2111 долара. Това е най-ниският курс на еврото спрямо долара от 14 април 2006 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg