EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов суперкомпютър в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов суперкомпютър в Испания

mail15:55 | 03.01.2024прегледи 428 коментарикоментари 0


MareNostrum 5 — последният европейски суперкомпютър на световно равнище беше открит в Барселона, Испания. Понастоящем класиран като един от 10-те най-мощни суперкомпютъра в света, той се хоства в Barcelona Supercomputing Centre и ще бъде достъпен за широк кръг европейски научни и промишлени потребители от март 2024 г.

MareNostrum 5 има върхови резултати от 314 петафлопса, или 314 квадрилиона изчисления в секунда. Това е и най-зеленият суперкомпютър в Европа. Той ще бъде с висока енергийна ефективност и ще се захранва изцяло с устойчива енергия. Топлината, която генерира, ще се използва за отопление на сградата, в която се намира.

MareNostrum 5 е една от най-иновативните суперкомпютърни системи в света, специално проектирани за решаване на сложни научни проблеми. Той ще спомогне за постигането на напредък в работата на Европа в няколко области. Например той ще помогне на европейските медицински изследвания, като подкрепя разработването на лекарства и ваксини и провежда симулации на разпространението на вируса. Той може да се използва и в традиционните сфери на приложение на суперкомпютрите, като научните изследвания в областта на климата, инженерството, материалознанието и науките за Земята.

Суперкомпютърът ще засили други европейски инициативи, като например „Дестинация Земя“, чиято цел е да се разработи много точен цифров модел на Земята в световен мащаб, както и инициативата за европейски виртуален човешки близнак (European Virtual Human Twin), която Комисията също стартира днес. Инициативата за европейски виртуален човешки близнак ще помогне на учените да разберат по-добре човешкия организъм и ще доведе до подобряване на здравеопазването и персонализираната медицина.

MareNostrum 5 е проектиран също така за използване от разработчици на изкуствен интелект (ИИ). Той ще използва най-усъвършенстваните чипове за ускоряване на ИИ, които са на разположение днес, което ще му помогне да отговори на нуждите на нововъзникващите платформи с ИИ и ще повиши ефективността на европейските големи езикови модели на ИИ. Както беше обявено от председателя Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза, MareNostrum 5 ще бъде на разположение на европейските стартиращи предприятия в областта на ИИ, за да могат те да обучават своите модели. Това следва да спомогне за ускоряване на внедряването на европейски технологии и етични алгоритми, основани на ИИ, което ще позволи на ЕС да поеме водеща роля в глобалните усилия за отговорен, етичен и безопасен ИИ.

Предвидена е обща инвестиция от над 151 милиона евро за придобиването и поддръжката на новата система, като 50 % идват от ЕС, а 50 % — от ръководен от Испания консорциум, който включва също Португалия и Турция.

Контекст

Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (СП EuroHPC) е правен и финансиращ субект, създаден през 2018 г., който създава условия за това ЕС и участващите в EuroHPC държави да съгласуват усилията си и да обединят ресурсите си с цел Европа да се превърне в световен лидер в областта на суперкомпютрите. През юли 2021 г. Съветът прие Регламента за СП EuroHPC, с който бяха предвидени допълнителни инвестиции в размер на 7 милиарда евро за периода 2021—2027 г. 

Скоро капацитетът на СП EuroHPC ще бъде разширен, така че да постигане производителност от порядъка на екзафлопс и повече, чрез суперкомпютрите на консорциума JUPITER и JULES VERNE, които имат тази производителност.

Изчислителната мощност на MareNostrum 5 ще допълни съществуващите суперкомпютри на съвместното предприятие EuroHPC:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038