EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов, строг закон за трудовия пазар в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов, строг закон за трудовия пазар в Испания

mail13:10 | 10.09.2010прегледи 2283 коментарикоментари 0


Испанските депутати одобриха вчера окончателно закон, който смекчава пазара на труда и бе определен като "много сериозно социално отстъпление" от синдикатите, които мобилизираха членовете си преди обща стачка, насрочена на 29 септември на
фона на галопиращата безработица в страната, информира Франс прес.
Новият закон въвежда единен трудов договор без определен срок на действие, който дава право за по-малко обезщетения при уволнение, ограничава използването на временните договори, въвежда по-гъвкаво работно време в компаниите и прави по-лесни съкращенията.
Целта е предприемачите да бъдат насърчени да сключват договори с неопределен срок на действие на трудов пазар, който досега се характеризираше с големи разлики в положението на стабилно наетите и относително добре защитените работници в
сравнение с работещите на временни договори, които стават все повече.
Социалистическото правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро се надява по този начин да смекчи един от основните структурни проблеми на испанската икономика: бума на безработицата и несигурността по време на криза.
Тежката рецесия, в която изпадна страната под въздействието на международната финансова криза и в същото време заради спукването на балона на пазара за недвижими имоти, доведе до скок на безработицата до над 20 на сто от трудоспособното население на страна. Това е рекорд в ЕС, където средното равнище на безработицата е малко под 10 процента.
Двата основни испански синдиката  - Общият съюз на трудещите се и Профсъюзната конференция на работническите комисии - засилиха натиска, събирайки 16 000 делегати в Мадрид за подготовката на общата стачка.
Генералният секретар на Общия съюз на трудещите се Кандидо Мендес заклейми тази реформа, която според думите му "ще направи по-лесни уволненията и ще отслаби правата" на работещите.
Министърът на икономиката и финансите г-жа Елена Салгадо, тъкмо обратното, заяви, че тази реформа ще позволи "без никакво съмнение" на Испания да се издигне в стълбицата на международната конкурентоспособност.
Четвърта икономика в еврозоната, Испания слезе от 33-о на 42-о място в международната класация на страните по конкурентоспособност 2010-2011, публикувана в сряда от Световния икономически форум в Давос, който посочи като основна причина за това сковаността на трудовия пазар на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047