EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов срок за касовите апарати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов срок за касовите апарати

mail14:15 | 20.02.2019прегледи 670 коментарикоментари 0


Срокът за смяна на фискалните устройства се удължава до 30 септември, но само за тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите, обявиха от Министерството на финансите.

"За фирмите, които имат обикновен касов апарат и са регистрирани по ДДС, срокът остава 31 март. Промяната на Наредбата за касовите апарати не е от вчера, а от август миналата година. Неочаквано тя се оказа тема за дебат, макар че имаше достатъчно време за това", каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Според него, малките икономически оператори вече са изпълнили изискванията и затова за тях няма да има удължаване на срока.

"Не трябва да се опитваме винаги в последния момент да спазваме правилата, трябва да го правим навреме", каза Горанов.

Проблемът с подмяната на касовите апарати възникна през януари, когато от НАП напомниха ,че над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен до 31 март 2019 година.

Бизнесът обаче се оказа неподготвен за това, вероятно защото за първи път наредбата предвиждаше изисквания не само към фискалните устройства, но и към използваният софтуер, който ги управлява.

Влизането в сила на Наредбата на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба, трябва да се отложи до края на 2019 година за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката, това поискаха представители на бизнеса. Явно тези мнения са били зачетени от Министерството на финансите и за големите фирми срокът се удължава до септември.

Въпросът сега е ще се вместят ли малките и средни компании в стария срок - края на месец март и готови ли са контролните органи да проследят изпълнението на наредбата в кратки срокове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4070