EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов спад на потребителските цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов спад на потребителските цени

mail13:36 | 06.08.2009прегледи 719 коментарикоментари 0


conference1Рязък спад на цените на потребителските стоки през май регистрират националните статистически служби на Германия, Испания и Китай.
Инфлацията в Германия, най-голямата европейска икономика, през май достигна нула процента, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от АП и БТА. Това е най-ниското равнище на показателя от 22 години.
Индексът на потребителските цени за май е останал непроменен на годишна основа главно заради поскъпването на енергията и храните миналата година.Равнището на инфлацията през април бе 0,7 процента. През май цените на енергията в Германия са били с около 8 процента по-ниски в сравнение с 2008 година, а храните са поевтинели с 1,2 на сто.
Спадът на потребителските цени в Испания достигна 0,9 процента на годишна основа, съобщават от Националния статистически институт (INE), цитиран от световните агенции. Това е най-рязкото понижение на цените от 1961 година, когато е въведена сравнителна статистика.Индексът на потребителските цени е останал непроменен на месечна основа.
Испанското правителство, което изключи дефлацията като възможност, свързва развитието на потребителските цени с котировките на петрола.
В Китай цените на потребителските стоки в Китай са се понижили за четвърти пореден месец през май на фона на поевтиняването на храните и енергията спрямо миналогодишните високи равнища, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от АП, предаде БТА. Отчетеният резултат дава на Пекин свобода на действие при осъществяването на мащабния план за стимулиране на икономиката.
Индексът на потребителските цени в Китай се е понижил през май с 1,4 процента на годишна основа, съобщи националното статистическо бюро.
Свинското - основното месо в страната - е поевтиняло с 32 на сто, а цената на свежите зеленчуци е намаляла с 22,2 процента, посочва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg