EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов приоритет - Южният енергиен коридор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов приоритет - Южният енергиен коридор

mail15:30 | 12.12.2012прегледи 522 коментарикоментари 0


Баку, спец. кор. на БТА Нелли Желева
Южният енергиен коридор и развитието на отношенията с Азербайджан са сред основните теми на разговорите в Баку на външните министри на България и Швеция Николай Младенов и Карл Билд. Дипломатите са на обиколка в Южен Кавказ, която включва Азербайджан, Грузия и Армения.
Българският национален интерес е свързан с изграждането на Южния енергиен коридор, който е изключително важен за диверсификацията на енергийните ресурси, заяви на пресконференция днес Николай Младенов.

Той и Карл Билд разговаряха с президента Илхам Алиев и с външния министър Елмар Мамедяров. Южният коридор реално включва всички проекти, които доставят газ за ЕС от Кавказ, Централна Азия или Близкия изток, обясни Младенов. Той напомни, че преди година Азербайджан е заявил като приоритет проекта ТАНАП, който свързва находището в Каспийско море през Турция до българската граница. Как ще продължи тръбата оттам нататък зависи от това дали ще се изгражда Набуко-Запад или ТАП (Трансадриатически проект). И в двата случая нашата страна има интерес, подчерта външният министър.
Той отбеляза, че Набуко минава през България, а ТАП чрез изграждащия се в Гърция интерконектор ще ни осигури достъп до тръбата. През лятото на следващата година консорциумът, който реализира проекта ТАНАП, ще реши кой от двата проекта да строи. Николай Младенов посочи също, че инструментите за дългосрочно развитие на българската енергетика са собствени ресурси, развитие на нови източници, както и на досегашните. Освен енертегетиката, акцент в днешните срещи са били сигурността в региона, отношенията Азербайджан-ЕС и сферите на икономическо сътрудничество. Енергетиката е изключително важна, но има и други области, в които могат да се развиват отношенията на ЕС, не само с Азербайджан, но и с Грузия и Армения.
Европейските страни имат интерес от стабилността в тази част на света, уреждане на конфликтите и намаляване на напрежението. Довечера Младенов и Билд се очаква да разговарят в Тбилиси с грузинския президент Михаил Саакашвили. Утре срещите в Грузия продължават.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg