EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов модел за усвояване на средствата от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов модел за усвояване на средствата от ЕС

mail15:20 | 05.06.2009прегледи 1065 коментарикоментари 0


write1Председателят на парламента Георги Пирински, вицепремиерът Меглена Плугчиева и председателят на Парламентарната комисията по европейските въпроси Младен Червеняков поискаха в декларация да се централизира управлението на европейските средства у нас, съобщи БТА.
Тримата са подписали днес съвместна декларация по повод на резултатите от извършените от Сметната палата одити на усвояването на средства от фондове на Европейския съюз. Одитите бяха тема на дискусионен форум, състоял се в Народното събрание, на 15 май с участието на народни представители, евродепутати, представители на изпълнителната власт, посланици на страни-членки на Европейския съюз.
В документа се посочва, че системите за управление на европейски средства са показали сериозни недостатъци, дължащите се на множеството органи, участващи в управленския процес, на неефективното взаимодействие, координация и разпределение на отговорности и правомощия между тях.
Според тримата политици моделът на усвояване на европейски фондове трябва да се опрости и централизира в максимално кратки срокове от следващото правителство, за да продуцира оптимални резултати за ефективното и ефикасното усвояване на средства от ЕС.
Вариантите за централизация на управлението на европейските средства у нас могат да бъдат създаването на специализирана агенция, на министерство или трансформация на досегашната структура, която да стане приемник на новата специализирана държавна институция, се посочва в декларацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg