EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов лифт на Банско? МОСВ отрича

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов лифт на Банско? МОСВ отрича

mail10:05 | 14.08.2015прегледи 1660 коментарикоментари 1


В Национален парк Пирин с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от офшорната фирма „Маренго трейдинг“.За това предупреждава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Фирмата дори не е концесионер на ски зона Банско. Освен това новият лифт не фигурира въобще в концесията за ски зона Банско. Съответно започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин, като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания, коментират от коалицията.

Проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши на „Маренго трейдинг“ да строи, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк Пирин. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Строително-монтажните работи на лифт в Национален парк "Пирин" се отнасят за реконструкция на съществуващо от 25 години съоръжение, без промяна на трасето.  Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод информация за строителството на лифт на територии изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин" от фирма, която според сигнала няма вещно право.

За извършването им има решение на МОСВ, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост според изискванията на екологичното законодателство, пише в съобщението.

Направена от Дирекцията за национален строителен контрол служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план.

Разрешението за строеж не е документ за собственост и не поражда вещно право, уточняват от министерството.

Със заповед на община Банско от 2 август е променен титулярят по разрешението за строеж за обекта, като в него е вписана само "Маренго трейдинг" ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от ДНСК, добавят от министерството.
 

Реконструкцията на триседалковия лифт в Банско е законна, като разрешителното е издадено от главния архитект на общината, каза за БНР кметът на Банско Георги Икономов. По думите му дървета в района няма да се изсичат: Напълно законно е. След като сме издали разрешение, да, стоя зад това разрешение. Ако някъде се сече незаконно, има институции, да го обжалва. Няма да се секат дървета. Има една просека, която съществува. Ще бъде подменен с един нов по-бърз и по-модерен лифт. За дърветата попитайте също така и парк "Пирин", защото това е на тяхна територия.


 
Коментари
 
Аморе - 14-08-2015 г. 11:16:32

Спекулации и пак спекулации. Нов лифт няма да се строи, просто се подменя старият. Стига вече Зелените са си измисляли поводи за лъжи и клевети.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg