EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов инвеститор в АЕЦ "Белене"? Театър.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов инвеститор в АЕЦ "Белене"? Театър.

mail14:44 | 26.09.2012прегледи 2065 коментарикоментари 1


Данаил Алеков

Американският консорциум Global Power Consortium проявява интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене", съобщи на заседание на парламентарната икономическа и енергийна комисия Самюел Реди, представител на компанията.
 

Кой е Global Power Consortium

Справка на EconomyNews.bg показва, че компанията, която  се открива чрез Google търсачката и оперира и в областта на енергетиката, е Global Power Consortium. Ако въобще става въпрос за нея, то тя инвестира в повече от 11 различни сфери – от миркоелектроника, през недвижими имоти до енергетика. Въпреки че не пожела да посочи имената на фирмите в сдружението, което представлява, Самюел Реди уточни, че то има изградени 3 хил. мегавата енергийни мощности.  На сайта на Global Power Consortium се посочва, че тяхната фирма New England Power Company има инсталирани близо 3 хил. мегавата мощности (2 826 MW).

Сайтът е регистриран на 23 юни тази година със срок за 1 година от IP-адрес в гр. Прово, щата Юта (САЩ). Според информацията от него, New England Power има участие в Северна Америка, Западна Африка, Близкия Изток, Латинска Америка, Карибите и Бангладеш. Посочва се още, че фирмата е дъщерно дружество на Quantum Group, но официалният им сайт не е обновяван в последната 1 година.
Към момента, New England Power e собственост на National Grid USA, която от своя страна е дъщерна компания на National Grid plc., базирана във Великобритания. Централното електроенергийно управление във Великобритания (CEGB – Central Electricity Generating Board) се разделя на 4 компании през 1990г., една от които е именно National Grid Plc. Компанията в момента ръководи енергийната мрежа на Великобритания, а изпълнителен директор е Стив Холидей. След първичното публично предлагане на Лондонската стокова борса, National Grid Plc., пазарна капитализация на компанията достигна £22 млрд. на 23 декември 2011г.
New England Power обслужва близо 9000 мили от енергийната преносна система на National Grid в общо 5 държави. New England Power проявява интерес към неактивни атомни електроцентрали, съобщават регистрите на Dun & Bradstreet.

Според депутата Иван Иванов в парламентарната комисия днес въпросният Самюел Реди не е показал документи, с които да се представи компанията, каква е тя, колко е голяма и т.н.
Реди им обяснил параметрите на предложението на компанията. „Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси.  Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, уточни Реди, цитиран от медиите.
Консорциумът има 30-годишен опит в енергийния сектор на САЩ, като той притежава няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности, но не притежава АЕЦ.
 

"Атомстройекспорт" засега не води преговори

"Атомстройекспорт" засега не води преговори, но интересът на американската компания към АЕЦ "Белене" още веднъж доказва, че това е добър проект. Това заяви за БГНЕС източник от ЗАО "Атомстройекспорт"."Но ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ «Белене» това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен. Именно това нееднократно заявяваха европейските експерти в областта на енергетиката", коментира източникът от руската компания.

Путин днес : Най-важен е "Южен поток"

  "Сътрудничеството с България се основава на традициите на дружбата и взаимната симпатия между народите", заяви руският президент Владимир Путин в Кремъл, съобщава РИА/Новости. Той отбеляза, че през 2013 г. съвместно ще бъде отбелязана 135-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Сред големите двустранни проекти руският президент посочи подготовката за строителството на българския участък от газопровода "Южен поток".


Тагове: АЕЦ, Белене
 
Коментари
 
Николай Цветков - 26-09-2012 г. 19:32:15

Ака ядрения реактор е руски и се монтира не в Белене, а в АЕЦ Козлодуй от Русия - ЛОШО, а от американци - добре. Същият реактор в Белене - Н И К О Г А и то от руснаци, ооо НЕ, но от американци ооо ДАаа! Ама колко ще струта тока на българина????

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039