EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов завод за ски в Асеновград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов завод за ски в Асеновград

mail15:05 | 26.01.2023прегледи 693 коментарикоментари 0


Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев връчи 18-ия сертификат за инвестиция клас "А", издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, на компанията „Амер Спортс България“ ЕООД. Фирмата е един от най-големите производители на ски оборудване в света и е част от "Тракия икономическа зона". Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Завод за производство на ски“ в Асеновград, където ще бъдат открити над 100 нови работни места.

Заводът на „Амер Спортс България“ ЕООД в Асеновград е втори на компанията у нас, първият е в Чепеларе. Очаква се производството да започне във втората половина на тази година, каза Николай Димитров, ръководител на проекта. Там ще се произвеждат продукти на основните брандове като Atomic и Salomon. 

Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, коментира Пулев. По думите му от 953 одобрени фирми за цялата страна по първата процедура за технологична модернизация, 145 са от област Пловдив, а 38 - от област Пазарджик. Бюджетът по тази процедура е 260 млн. лева. За следващите шест месеца един милиард лева ресурс ще бъде отворен за кандидатстване само по линия на Министерството на иновациите и растежа - Плана за възстановяване и устойчивост, и двете структурни програми "Конкурентоспособност и иновации" и "Научни изследвания", обясни Пулев. Той коментира, че част от тази рамка е процедура, която ще позволи на микро-, малки и средни предприятия да инвестират в собствени ВЕИ инсталации, фотоволтаични панели плюс панели за локално съхранение на батерии. Те ще получат безвъзмездна помощ от 100 хил. лева до един милион лева на фирма, като общият бюджет на процедурата е 200 млн. лева. Интересът е огромен, очакваме в началото на февруари да я отворим за кандидатстване, което ще продължи три месеца, допълни министърът. 

Пулев коментира, че в преговорите за предоговаряне на условията по Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия ще бъде направено всичко възможно, за да бъде защитен националният интерес. Пътят ще бъде труден и дълъг, защото първоначалните индикации от страна на комисията не са положителни, отбеляза той. Според него причината за това е, че този процес ще създаде прецедент и може да активира и други държави да поискат предоговаряне. Ситуацията е динамична, преначертава се енергийната карта на Европа и в момента приоритет са битовите потребители, коментира министърът. По думите му дори развитите икономики се връщат към "мръсните" горива, не защото странят от зеления преход. Въпросът е кога ще се случи той и това подлежи на задълбочени анализи в Министерството на енергетиката, които до момента не са правени, каза още Пулев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg