EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов завод на Шишеджам в Търговище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов завод на Шишеджам в Търговище

mail15:10 | 07.02.2011прегледи 4346 коментарикоментари 2


"По принцип искат да има по-специално третиране на инвестициите, които са над 200-300 млн. долара. Става въпрос преди всичко на процедурите на инвестиране. Направил съм им среща с Дянков и Трайков, като я проведат ще има повече подробности." Това беше краткият коментар на Бойко Борисов при визитата му в стъкларския гигант "Шишеджам" в Търговище, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Там той се срещна с президента на заводите проф. Ахмед Кърман и вицепрезидента Гюлсун Азери. Ръководителите на холдинга, обаче внесоха яснота по въпроса. "Редно е да се извършат някои изменения и промени в нормативната база, която касае насърчаването на големите инвеститори. Както министър-председателя, така и ресорните министри ни дадоха дума, че ще вземат мерки и ще направят всичко необходимо по този въпрос", каза президентът на "Шишеджам". Той уточни, че се надява да има движение по този въпрос, защото така ще бъдат насърчени да инвестират още 400 млн. долара. Според Гюрсун Азери, която отговаря за групата на производство на плоско стъкло, плановете са да се изгради втора производствена линия за плоско стъкло, както и съоръжение за устойчиво стъкло, каквото към момента не се произвежда в България. Според Танер Ус, който отговаря за домакинското стъкло се предвижда изграждането на нова инсталация. Всички инвестиции са предвидени за края на 2012 г.

На въпрос какви конкретно изменения очакват, проф. Кърман отговори: "По принцип навсякъде в света има такива изменения. При много големи инвестиции има специален начин на осъществяването на реализирането им." Той поясни, че едно от нещата е данъчното облекчение. "Говорим за много големи инвестиции и мисля, че насърчаването не трябва да спира обемът им", обясни президентът на холдинга.

На въпрос, ако не се предприемат такива стъпки от българска страна може да се пренасочат на друго място Гюрсун Азери отговори: "Да. Имаме и алтернативни места, към които може да се насочим. Ние като ръководители предпочитаме тази инвестиция да се реализира тук. Но има една съседна страна, която насърчава много добре големите инвеститори." Ръководителите на "Шишеджам", обаче отказаха да назоват, коя е страната. Азери каза още, че инвестициите, които се привличат в България са за около 20-30 млн. долара. "А ние говорим тук за близо 500 млн. и мисля, че трябва да се гледа по-различно" – допълни тя.


 
Коментари
 
dada - 22-04-2011 г. 02:20:00

Turcite v Turciq

Стефан Ковачев - 05-01-2012 г. 06:19:52

Моля адрес, тел, E-mail, ръководство за предоставяне актуално за ШИШЕДЖАМ-Търговище предложение. Ас.проф.д-р,инж.Стефан Ковачев - Ген.Агент на Копания BioREX-Ltd за България и Балкански Регион

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg