EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов европейски Баухаус: БГ проект сред лауреатите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов европейски Баухаус: БГ проект сред лауреатите

mail10:58 | 15.04.2024прегледи 576 коментарикоментари 0


Комисията обяви 20 лауреати на наградите „Нов европейски Баухаус“ (НЕБ) за 2024 г. за четвърта поредна година, организирани с финансиране от политиката на сближаване.

С тези награди се отличават изключителни проекти и инициативи, които съчетават устойчивост, приобщаване и естетика, като показват как преходът към Европейския зелен пакт може на практика да обогати живота на хората и общностите. Наградите се присъждат в четири категории и две направления: една за утвърдени проекти („шампиони на Новия европейски Баухаус „) и една за обещаващи инициативи на по-млади кандидати („Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“).

Изданието за 2024 г. включва специална награда за проекти за възстановяване от Украйна, както и силен акцент върху регионите на ЕС, изправени пред социално-икономически ограничения или предизвикателства, свързани с екологичния преход.

Победителите получиха наградите си днес по време на церемония на фестивала на Новия европейски Баухаус от Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите, и Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, в присъствието на Веволод Ченцов, посланик на Украйна в Европейския съюз.

Наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2024 г.

Победителите и подгласниците на наградата „Нов европейски Баухаус“ за изпълнените проекти са:

  • Map4Water: Хиляда чешми град (Босна и Херцеговина) спечели публичното гласуване, проведено във всички категории. Проектът е картографиране и укрепване на обществените диспенсъри за вода в Сараево с широко участие на обществеността, включително местните власти, гражданите и туристите.
  • Горски паркFăget; Cluj's Green Lung (Румъния), победител в категорията „Възстановяване на връзката с природата“, за управление на отдиха и опазване на голям горски парк.
  • Flytevi — градина на синята градска общност (Швеция), подгласник в категорията „Възстановяване на връзката с природата“ за овластяване на общностите с устойчиви решения за храна и вода.
  • SET Community Gardens (Нидерландия), победител в категорията „Възстановяване на чувството за принадлежност“, за свързване на поколения от разнообразен социално-културен произход чрез градска общинска градина и център.
  • Бетон за културата (България), подгласник в категорията „Възстановяване на чувство за принадлежност“ за трансформиране на офис комплекс в покрайнините на София в активно общностно пространство.
  • Покривна градина (Испания), победител в категорията „Приоризиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от нея“, за насърчаване на социалното приобщаване на хората с увреждания чрез градинарство.
  • Да, в лагера (Франция), подгласник в категорията „Приоризиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от това“, за овластяване на общностите чрез инициативи за активиране на космическото пространство.
  • Устойчива трансформация на университета ( Люксембург), победител в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“, за саниране на сгради, използващи регенерирани материали, за да се сведе до минимум въздействието върху околната среда.
  • Re-Sourcing Commons (Австрия), водещ в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“, за насърчаване на устойчивостта чрез използване на регенерирани материали и осигуряване на сътрудничество между общностите в обществен парк.

Победителите и подгласниците на наградата „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“ за обещаващи концепции са:

  • Център зарегенеративно селско стопанство (Испания) спечели публичното гласуване в направление „Изгряващи звезди“, за да се съсредоточи върху устойчиви, екологосъобразни селскостопански практики, които насърчават биологичното разнообразие.
  • Култивиране на дружество (Германия), победител в категорията „Възстановяване на връзката с природата“, за предлагане на пребиваване за научни изследвания в коридор с цел насърчаване на ориентирано към живота проектно мислене за архитекти и земеделски стопани.
  • Hydroscape Lisbon (Португалия), водещ в категорията „Възстановяване на връзката с природата“, за проучване на ролята на водата в устойчивостта спрямо изменението на климата и общностното пространство в града.
  • Кооперативна собственост на общностите (Унгария), победител в категорията „Възстановяване на чувството за принадлежност“, за насърчаване на жилища на достъпни цени и приобщаване чрез кръгово саниране и устойчиви практики.
  • Съвместна колекция (Гърция), подгласник в категорията „Възстановяване на чувството за принадлежност“ за преосмисляне на идеите за селските райони чрез сътрудничество в областта на изкуството и общността.
  • Възстановяване на общността (Украйна), победител в категорията „Приоризиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от това“, за овластяване на украинските общности чрез създаване или подмладяване на центрове за изграждане на общности.
  • Teufelsberg Transformation Lab (Германия), която е начело в категорията „Приоризиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях“, за новаторство в областта на политиката за сътрудничество чрез мислене за дизайн.
  • Urban_MYCOskin (Португалия), победител в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“, за превръщане на отпадъците в екологосъобразни ценни материали.
  • Станцията (Белгия), която еначело в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“, за предлагане на автономна работна станция, захранвана с енергия от възобновяеми източници, с цел преобразуване на сезонните реколти.

Победителят и подгласникът на „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване“ са:

  • Над Джерелом от Градския съвет на Лвов, победител, признат за възстановяване на изоставена природна зона за социална интеграция, като същевременно се опазват екосистемите и биологичното разнообразие.
  • Държави Лео, подгласници, за осигуряване на временно настаняване на вътрешно разселените лица в Украйна.

20-те одобрени проекта бяха избрани от 49 финалисти, които въплъщават принципите на Новия европейски Баухаус. Те ще получат парична награда в размер до 30,000 EUR и комуникационен пакет, който да им помогне да доразвият своите проекти или да ги възпроизведат в цяла Европа.

Обща информация

Наградите за 2024 г. отличават най-добрите инициативи на НЕБ в четири категории:

  • Възстановяване на връзката с природата,
  • Възстановяване на усещането за принадлежност,
  • Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това;
  • Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл.

Във всяка от четирите категории са установени две паралелни направления на конкуренцията: Шампиони на Новия европейски Баухаус, посветени на съществуващи и завършени проекти с ясни и положителни резултати, и „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“, посветени на концепции, представени от млади таланти на възраст 30 години или по-млади.

Новият европейски Баухаус (НЕБ) е творческа и интердисциплинарна инициатива, която свързва Европейския зелен пакт с нашето ежедневие. Тя се стреми към осезаема промяна на място, която подобрява ежедневието ни. То води до устойчиви решения за трансформиране на застроената среда и начина на живот. НЕБ съчетава устойчивост с добро проектиране, за да се намали въглеродният отпечатък, като същевременно се гарантира приобщаване и достъпност за всички, като се зачитат разнообразните култури и традиции на Европа. С инициативата се отправя призив към всички европейци да си представят и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите ни.

От стартирането си преди три години в речта на председателя Урсула фон дер Лайенза състоянието на Съюза през 2020 г. НЕБ вдъхнови силно движение на местно равнище и активно участие на държавите членки, регионите и общините в целия ЕС. Тя доведе до многобройни дейности във всички държави членки — общо почти 500 специални проекта — в областта на научните изследвания и иновациите, сближаването, регионалното и градското развитие, развитието на уменията и културата. В момента в целия ЕС работи динамична общност на НЕБ с почти 1400 членове, която достига до милиони европейци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055