EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нов германски завод в зона "Божурище"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов германски завод в зона "Божурище"

mail06:39 | 21.05.2015прегледи 9252 коментарикоментари 0


"Нашите мечти само отпреди 3 години днес се сбъдват, защото в тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за Мерцедес "S", Порше, Ауди "Q7". Това са световно известни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората", каза президентът Плевнелиев, който в индустриална зона Божурище откри завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия. Инвестицията на германската компания „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД у нас възлиза на над 40 млн. лв. В момента в завода работят 120 служители, а броят на новите работни места се очаква да достигне до 330 в края на 2016 г.
За последните десет години стокооборотът между България и Германия е нараснал седем пъти, заяви президентът, като допълни, че Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки. Росен Плевнелиев приветства новата вълна германски инвестиции у нас, като подчерта, че резултат от интензивното търговско-инвестиционно сътрудничество са „качество и продукти на световно ниво, сглобени и произведени тук, в България“.
"Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места. В тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората, а за нас това е чест и доказателство, че сме на прав път", заяви още той.
Държавният глава припомни, че Индустриална зоната в Божурище е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура. „Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно“, подчерта държавният глава.

Изпълнителните директори на BHTC GmbH Томас Шулте и д-р Андреас Тойнер, Мартин Ниланд, изпълнителен директор на BHTC за България изтъкнаха, че две години е отнело търсенето на подходящ терен за завод на компанията в Източна Европа. В крайна сметка са избрали България и Божурище измежду осем държави. Томас Шулте каза, че отличната подкрепа, която са получили от българското правителство и местната власт, и квалифицираните български работници са довели до решението да инвестират в България.
„Оптимистични сме за бъдещето си в България. След първоначалната инвестиция от над 40 млн. лв. планираме в следващите 5 години вложенията ни да надхвърлят 50 млн. лв. и да бъдат разкрити още близо 400 работни места“. Това заяви главният изпълнителен директор на BHTC Томас Шулте.

Новите инвеститори връчиха на кмета на Божурище Аспарух Аспарухов чек за 20 хил. лв. за спортните съоръжения в града.

снимки: EconomyNews.bg, Пресцентър на президента, PRoWay Communications Agency


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969