EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Нов газов рунд Русия-Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов газов рунд Русия-Украйна

mail17:00 | 04.06.2014прегледи 795 коментарикоментари 0


Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газта и изплащането на украинския газов дълг, но обсъжданията напредват и през следващите дни ще се състои нова среща, обяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес. Йотингер участва в понеделник на  тристранни преговори в Брюксел между ЕС, руския и украинския министри на енегетиката и изпълнителните директори на руската компания "Газпром" и украинската "Нефтогаз" .
Мястото и датата на следващия кръг преговори още не са уточнени, каза Йотингер, но уточни, че срещата ще се състои до края на тази или най-късно до края на следващата седмица. Проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически, подчерта Гюнтер Йотингер
пред медиите, като допълни, че целта му е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014 до юни 2015 г.
Москва и Киев се съгласиха, че доставките на газ от Русия за Украйна няма да бъдат прекъсвани, докано текат консултациите по споразумението. Украинският премиер Арсений Яценюк увери, че в рамките на 10 дни Киев ще уреди газовия си дълг към Русия, ако бъде постигнато споразумение по параметрите на новия договор за доставка на газ. Украйна преведе вчера на Москва 786 милиона долара по газовите фактури за февруари и март. В отговор "Газпром" се съгласи да отложи до 9 юни срока на ултиматума си за плащане на вече получената, но неплатена от Украйна газ. По сметки на руската компания Киев й дължи 2, 2 милиарда долара.
 

 


Тагове: Русия, Украйна, газ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg