EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов вирус връхлита Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов вирус връхлита Европа

mail09:40 | 27.01.2012прегледи 568 коментарикоментари 0


Нов вирус по овцете, козите и говедата, предизвикващ вродени малформации, е открит наскоро в Холандия, Германия и Франция, съобщи холандското министерство на земеделието, цитирано от Франс прес.
В Холандия засегнатите стопанства са 76. Има подобни случаи и в Германия, Белгия и Великобритания. Вирусът Шмаленберг, по името на германския гръд, където е открит за пръв път през ноември 2011 година, засяга 51 стопанства в Германия, главно в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
Френските префектури Мозел и Мьорт-е-Мозел днес обявиха за пръв път наличие на вируса Шмаленберг в стадо овце в Лотарингия. Преносител на вируса, изглежда, е мушица, която предизвиква треска и диария при възрастните животни и не се предава пряко от едно животно на друго. Засега не съществува ваксина срещу тази болест.
Бременни овце, кози и крави обаче могат да предадат вируса през плацентата, като резултатът е мъртвороден плод или вродени малформации при новородените, които впоследствие умират бързо. Няма данни за предаване на вируса на човека. Русия прекрати в средата на януари вноса на овце и кози от Холандия заради вируса. Китай и Аржентина са поискали допълнителна информация също в средата на месеца. От 20 декември холандските животновъди са задължени да декларират малформации у новородени животни. Германското министерство на прехраната, селското стопанство
и защитата на потребителите предвижда от края на март да въведе задължително деклариране на болестта, което предстои да получи одобрението на Бундесрата. Германия поиска Брюксел да въведе подобен режим на европейско равнище.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037