EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов R&D център в "София Тех парк"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов R&D център в "София Тех парк"

mail10:10 | 12.02.2018прегледи 14595 коментарикоментари 0


Нов развоен R&D център ще бъде изграден в "София Тех парк". В него ще има изследователски центрове, лаборатории - това ще е сградата, която ще е сърцето на индустрията. Изграждането й ще започне най-вероятно от догодина, стана ясно на форум на Аутомотив Клъстер България.

Икономическият министър Емил Караниколов отчете положителните данни, с които Министерството на икономиката отличава автомобилният сектор като една от водещите индустрии. Целта сега е Аутомотив Клъстер България да привлече голям производител, който да използва българските доставчици, за да реализира производство на цели автомобили. Караниколов обеща 120 млн. лв. инвестиции в инфраструктура с цел подпомагане на автомобилните компании. Планират се нови автомобилни индустриални зони в Пловдив, София, Бургас, Благоевград, Русе, Видин. Автомобилната индустрия вече е разпространена почти равномерно из цялата страна, но трябва да се акцентира повече върху Северозападна България, отбеляза и Росен Плевнелиев, който участвува в работата на форума.  

Иглика Йорданова, директор на Colliers International, представи второто съвместно изследване на автомобилната индустрия в България, проведено съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC.  Главните предизвикателства пред  тази индустрия, според респондентите, са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда. 70% от представителите на автомобилната индустрия в България очакват ръст на приходите според  проучването.

Над 140 компании за автомобилни компоненти с над 40 хил. работни места има в България. Приходите от тях са над 3,5 млрд. евро са приходите от тях, които формират повече от 4% от БВП на страната. 40% от компанията имат свои развойни центрове или операции.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg