EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нобелисти: Бавно възстановяване на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нобелисти: Бавно възстановяване на САЩ

mail09:37 | 12.10.2010прегледи 677 коментарикоментари 0


Двамата американски носители на Нобеловата награда за икономика за 2010 година - Питър  Даймънд и Дейл Мортенсън - прогнозират бавно и болезнено възстановяване на икономиката на Съединените щати, по-специално в сферата на заетостта,  предаде Франс прес.
Те заявиха това в първите си коментари вчера след удостояването им с престижните отличия на Шведската кралска академия на науките, наред с британеца от кипърски произход Кристофър Писаридес.
"Мисля, че процесът ще бъде дълъг и болезнен за икономиката като цяло, а също и за онези, които срещат трудности при намирането на работа", изтъкна Даймънд на конференция в Института по технологии в Масачузетс, където преподава.
Все пак, малко по-оптимистично 70-годишният учен отбеляза, че "икономиката много добре умее да се адаптира". Работещи и работодатели се адаптират към онова, което действа, за да може икономиката да функционира", добави той.
Неговият сънародник Мортенсън изтъкна от своя страна, че завръщането на безработицата към нормални равнища ще отнеме известно време, поне докато на компаниите им е трудно да получават кредити и докато доверието на потребителите остава ниско. Според него "макар някои структурни проблеми да обясняват високото равнище на безработицата в САЩ (9,6 на с то през септември), "проблемът на пазара на труда не идва от пазара  на труда". Той приветства някои действия на правителството, по-специално за финансовите пазари  и мерките на централната банка.
Президентът на САЩ Барак Обама поздрави Даймънд и Мортенсън за удостояването им с Нобеловата награда за икономика,  предаде ИТАР-ТАСС. В писмена декларация Обама изтъква, че специалистите са автори на новаторско икономическо изследване, имащо ключово значение в широк спектър области. Сред тях американският ръководител  посочи безработицата и жилищния пазар, за които на САЩ са необходими "нашите най-добри и най-светли умове" в сегашния период на изход на националната икономика от дълбоката криза.
По този повод Обама припомни, че е издигнал кандидатурата на Даймънд за член на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ преди няколко месеца. Назначението на Даймънд обаче  беше блокирано от републиканците в Сената.
Тримата тазгодишни носители на Нобелова награда за икономика бяха удостоени с отличието за работата им  по разработка на теория на пазарите, обясняваща как регулацията и икономическата политика могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144