EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НКИЗ регистрира 6 индустриални парка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НКИЗ регистрира 6 индустриални парка

mail13:15 | 05.04.2022прегледи 877 коментарикоментари 0


С решение на едноличния собственик на капитала на Национална компания "Индустриални зони“ е подменено почти цялото ръководство на компанията. Действията са след решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която е принципал на дружеството с капитал от над 103 млн. лв. Освободени са Антоанета Барес, Цветан Цирков, Николай Райчев, Нина  Владимирова, Илия Лазаров, Дочо Карадочев. Поста си запазва единствено Добринка Вичева. В новия състав на директорите, който е намален от 7 на 5 човека влиза Петко Николов, бивш председател на Комисията за защита на конкуренцията и на Патентното ведомство. Той е избран и за изпълнителен директор от новоизбрания състав на борда на директорите. В него влизат още Цветелина Чобанова-Стефанова, Татяна Едрева, Андреана Красимирова Премянова – Янкова.

„37 инвестиционни проекта, реализирани в Индустриален парк София-Божурище, над 543 милиона лева инвестиции и над 1800 новоразкрити работни места. Това постигнахме с екипа на Национална компания индустриални зони в последните години по време на моя мандат“, отчете няколко дни преди да бъде уволнена д-р Антоанета Барес, вече бившият изпълнителен директор на държавната компания.

Според нея успехът, който има дружеството, е резултат от усърдната съвместна работа и с инвеститорите, избрали да реализират своите проекти в индустриалните паркове от портфолиото на компанията.

Само през 2021 г., която премина под знака на пандемията,  бяха направени шест първи копки в Индустриален парк София-Божурище.

От началото на 2022 г. две фирми стартираха свои нови проекти – разширението на датската компания ЮСК, най-големият инвеститор в зоната край София, и на Мултивак, един от водещите световни доставчици на опаковки за всички видове хранителни, биологични и медицински продукти. „Важно е да отбележа, че проектът на ЮСК беше реализиран на територия от 300 дка и той беше първият в така наречената втора част на индустриалния ни парк.

Благодарение именно на него успяхме да дадем началото на много нови проекти в тази част на зоната, което способства за привличане на още 18 нови инвеститори“, казва Антоанета Барес.

Миналата година приключи успешно пореден етап от изграждане на близо три километра техническа инфраструктура на територията на Индустриален парк София- Божурище. Същата включва питейно-битов и противопожарен водопровод, дъждовна и битова канализация, тръбни трасета за електрическа мрежа, улично осветление, мрежа за телекомуникации и разпределителен газопровод.

През 2020 година НКИЗ продаде терен в Божурище на ЕСО, които изграждат подстанция, която ще осигури допълнителни мощности за предприятията, които оперират там. По този начин се създават по-благоприятни условия за инвеститорите. 

В държавната структура се реализира проектът за кариерно развитие Fast Tracking Success. Програмата дава възможност на студентите да намерят работа в компаниите, които реализират своите проекти в индустриалните паркове на НКИЗ и да видят как работи реалния бизнес.

От друга страна Fast Tracking Success помага фирмите в зоните на държавното предприятие да намерят висококвалифицираните кадри, които търсят. В рамките на инициативата са подписани 12 меморандума за сътрудничество с висши и средни учебни заведения, сред които Софийски университет "Св. Климент Охридски", УНСС, Нов български университет, Технически университет в София и други.

Инициативата „Fast Tracking Success“ на НКИЗ неслучайно се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г., организиран от ЕК. Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия.

През последните години НКИЗ има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото си с нови локации и възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциални инвеститори.

След приемането на Закона за индустриалните паркове, НКИЗ регистрира 6 индустриални парка в страната – Индустриален парк Плевен-телиш, Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк Видин, Индустриален парк Карлово, Индустриален парк Суворово-Варна запад, Високотехнологичен производствен парк – Симитли.

Следва да се отбележи, че финансовите резултати на дружеството през последните 5 години бележат ръст, като след отрицателния такъв за 2017 г. следващите години той е неизменно положителен и бележи сериозен ръст независимо от  последвалите строги мерки за ограничение разпространението на COVID – 19 .

От съществено значение за Дружеството бе продължаващото изграждане на инфраструктурата в Икономическа зона София – Божурище. Продажбите достигнаха 8 585 хил. лв. В изпълнение на поставените задачи на ръководството през 2018 г., дружеството приключи с положителен финансов резултат в размер на 3 912 405.82 лв.

Първите месеци на 2019 година потвърдиха положителната насока за развитие на дейността, като продължаваше тенденцията за реализация на приходи от продажба на урегулирани имоти и парцели в Икономическа зона София – Божурище. През 2019 година се увеличи обема на продажбите, като и отдаването под наем на земи и терени в изграждащите се икономически и индустриални зони, собственост на Дружеството. Продажбите достигнаха рекордните 21 034 хил. лв., като резултатът от дейността на Дружеството за 2019 година е в размер на 10 104 496.83 лв.

Резултатът от дейността на Дружеството за 2020 година е също положителен и е  отчетена  текуща печалба в размер на 2 157 635,79 лв. Независимо от ограниченията и строги мерки за разпространението на COVID – 19 и въведения пореден „локдаун“ продажбите достигат 5 915 хил. лв.

През 2021 г., въпреки продължаващите негативни икономически тенденции в страната, извършените продажби достигнаха 6 861 хил. лв. , а очаквания финансов резултат е над 1 630 хил. лв. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048