EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нинова ще национализира ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нинова ще национализира ЧЕЗ

mail13:21 | 23.03.2017прегледи 964 коментарикоментари 0


Ако БСП спечели изборите и сформира правителство, ще бъде обмислена възможността държавата да изкупи обратно ЧЕЗ България. Това каза тази сутрин лидерът на партията Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя поясни, че чула, че чешкото дружество има намерение да продаде активите си в България и обсъжда това с частни инвеститори. Затова ще бъде сформирана работна група, която да "вкара държавата" в преговорите за покупката на тези активи.

Това означава национализация. Нинова призна все пак, че няма представа колко биха стрували тези активи, но категорично заяви, че държавата трябва "да участва в ценообразуването, да помага на хората. Енергетиката е стратегически сектор и трябва да има държавна намеса".

"Направихме държавата да изглежда недобър стопанин", каза още Нинова в отговор на въпрос защо смята, че държавата ще управлява по-добре дружеството и допълни, че ще промени тази представа.

През 2004 г. България продаде мажоритарните дялове (67%) в трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества в Западна България за 281,5 млн. евро. CEZ Group притежава по 67% от капитала на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, а останалите дялове са собственост на различни миноратирани акционери - юридически и физически лица.

Корнелия Нинова каза още, че държавата би имала интерес и ако други електроразпределителни и електроснабдителни дружества обявят активите си за продан. Освен ЧЕЗ собственици на електроразпределителни дружества у нас са още ЕВН и Енерго-Про.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149