EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Николай Милошев:Земетресението беше силно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Николай Милошев:Земетресението беше силно

mail05:11 | 22.05.2012прегледи 1346 коментарикоментари 0


Николай Милошев, директорът на Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, за земетресението пред БНР, "По първи петли"

Водещ: Добро утро, на д-р Милошев.
Николай Милошев: Добро утро.
Водещ: Докторе, казвате, че най-опасното нещо е човек да предприеме хаотични и действия на паника, какво регистрираха вашите апарати, какво можем да посъветваме хората, как изглежда София през вашите прозорци на геофизичния институт?
Николай Милошев: Доста сериозно земетресение, земетресение с магнитуд 5,8 на около 10-на километра запад – югозапад от Перник. Слава богу, много следтрусове след земетресението, до момента за един час над 15, което е една макар и косвена индикация, че това, което се случи, това, което преживяхме е най-силното, ще ми се да вярвам, не мога 100 процента да бъда сигурен, но така или иначе информацията, която в момента събираме, ни насочва към тази посока. Друго какво по-подробно да кажа, за момента нищо повече – просто продължаваме да следим сеизмичната активност, по наша информация, свързана разбира се с Гражданска защита, и в района на Перник има паднали комини, има напукани стени, но за момента нямаме информация за разрушени сгради и не дай боже за човешки жертви.
Водещ: Какъв беше характера на труса, д-р Милошев?
Николай Милошев: В какъв смисъл?
Водещ: Хоризонтален трус ли, поне ние така го усетихме?
Николай Милошев: Вижте, всеки трус има и хоризонтална и вертикална компонента. Колкото по-близо сте до земетресението, толкова повече усещате вертикалната компонента. Вие в Благоевград понеже сте по-далече от епицентъра, повече сте усетили хоризонталната компонента.
Водещ: Абе, далече, далече, усетихме си го сериозно, д-р Милошев.
Николай Милошев: За съжаление не е толкова далече, оказа се че това земетресение е усетено на територията на почти цяла България. Имаме обаждания от Стара Загора, имаме обаждания от далечни по принцип места, така че за съжаление доста силно беше земетресението, хората в София са доста уплашени.
Водещ: Връзката със земетресението в Италия, някаква връзка може ли да се направи?
Николай Милошев:Не, единствено по време, никаква връзка няма в сеизмичната активност на такова далечно разстояние, единствено това, че се случиха в близко време едно след друго.
Водещ: Д-р Милошев, зная, че е изградена системата за ранно предупреждение, вие вече сте обвързани с националната система за реакции 112, това неприятно събитие е и един вид тест за бързата и адекватна реакция, ние с вас сме обсъждали много време тази тема, този проект. Сега по-навреме ли можем да предупредим хората.
Николай Милошев: Ами, вижте, за съжаление не можем да предупредим хората преди да се случи, в цял свят никой не може да го направи. В момента комуникацията слава богу се възстанови, имахме един момент, в който имахме проблеми с комуникацията и това е съвсем нормално при едно по-силно земетресение. Нещата се възстановиха, тази информация, която ааз ви давам е от Гражданска защита, всъщност това е сега Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Имах до момента два разговора с премиера, имах разговор с кмета на София г-жа Фандъкова, очаквам всички медии, за да дадем максимално подробна информация и да се опитаме лека полека да успокоим хората.
Водещ: Д-р Милошев, хората са навън, хората коментират, хората си спомнят силните трусове в България. Хубаво ли е, че са отвън?
Николай Милошев: Хубаво е, хубаво е, не говоря от чисто сеизмологична гледна точка, дори от чисто психологическа гледна точка е добре, когато човек излезе навън и подиша чист въздух, види небето, види, че се е спасил от нещо, което вече е отминало, няма нищо страшно в това. Така или иначе никой от тях не може да се върне да легне и да заспи сега.
Водещ: Абсолютно, така е, добре, 15 вторични труса с много по-слаба сила, което за вас, д-р Милошев, като специалисти означава, че не се очаква поне в голяма степен да има по-силни трусове. Дай боже да е така.
Николай Милошев: Надяваме се, че тази серия ще продължи, което ще е допълнителна индикация за това.
Водещ: Д-р Милошев, колко време горе долу продължават вторичните трусове, когато те имат затихващи функции.
Николай Милошев: Зависи от силата на земетресението, различно, тук очаквам това продължение да бъде в рамките на дни, може и на някоя друга седмица. Разбира се те ще са по-слаби и по-слаби.
Водещ: А до тогава може ли да се регистрират трусове с по-висок интензитет, а не затихващи?
Николай Милошев: Именно това се надявам, да няма трусове с по-висок интензитет и магнитуд от това, което се случи, а между затихващите може да има и малко по-силнички, които да се усетят.
Водещ: Това сте усетили като черта на характера на природата, когато има един силен трус и после затихващи слаби, значи си отива неприятното.
Николай Милошев: Да, пластовете вече се наместват, нещата си идват на мястото.
Водещ: Дай боже да е така!
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg