EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Николай Вълканов купи „Горубсо Мадан”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Николай Вълканов купи „Горубсо Мадан”

mail13:43 | 24.03.2012прегледи 1564 коментарикоментари 1


Мира Лазарова
Работниците от "Горубсо - Мадан" ще си получат заплатите. Това стана ясно след близо тричасови преговори в МИЕТ, в петък, до късно вечерта. Собственикът на "Горубсо – Мадан" – "Интертръст холдинг" Ад, представвлявано от Валентин Захариев, подписа споразумение с Обединение "Върба Батанци" АД. Според документа обединението става собственик на "Горубсо Мадан" и ще изплати всички задължения на дружеството. Преговорите между двете дружества се водеха с посредничествмото на приемиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В края на срещата Борисов обяви, че между двете страни еу постигнато съгласие и Валентин Захариев е прехвърлил задълженията си на Николай Вълканов – представител на Обединение "Върба Батанци" АД. Николай Вълканов, собственик на "Минстрой холдинг", е и бивш вицепрезидент на печално известната "Мултигруп", работила на ръба на закона години наред, но разпаднала с гръб и трясък след разстрела на привидния й собственик Илия Павлов.
Всяка от страните е подписала споразумението за "Горубсо - Мадан", обясни министър председателят. Борисов допълни, че е помолил двете банки - СИБАНК и ДСК, където са картите на работниците, по които получават заплатите си, тъй като те не работят утре, да дойдат техните служители да пуснат системата "Борика", и да ги захранят. "Господин Луканов и Вълканов са ми обещали, че още утре ще заверят необходимата сума 1,2 милиона. Надявам се двете банки да проявят разбиране и още утре работниците да получат парите си, добави премиерът. Борисов заяви още, че се надява съвсем скоро да има възможност да се види с работниците. ,,Аз съм убеден, че "Горубсо-Мадан", както и ОЦК-Кърджали имат бъдеще, защото и системите, и технологията, и новите машини, които са в момента залог на банката, са най-добрите като технология", обясни премиерът. Той благодари и на трите страни, че са се споразумели и допълни - "нямаше да си ходят, ако не се споразумеят".
"Радвам се, че достигнахме до такъв изход на ситуацията, защито той гарантира заплатите на хората, работните им места и интереса на държавата", заяви министър Добрев. По думите му – това споразумение ни дава възможност да прекратим процедурата по отнемане на концесия, след като бъдат изпълнени основните задължения по договора.
Историята
Сутринта на 23 март, петък бе съобщено, че скрити задължения на "Горубсо-Мадан" провалиха продажбата на предприятието на нов собственик. Концесионерът на мините "Интертръст" холдинг има не обявено задължение от 12 млн. евро. Кандидат купувачите на мините, които преговаряха, бяха Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "Химимпорт" и Николай Вълканов - собственик на Минстрой - Златоград. Първа инвестиционна банка не за първи път се явява като кредитор на сделки, свързани по различен начин с Валентин Захариев, собственик на Горубсо. Както e известно през април 2011 година ПИБ АД предостави 59 млн.евро кредит на „Елтрейд къмпани” ЕООД за придобиването на активи от „Кремиковци” АД (в несъстоятелност). За осъществяване на сделката важно беше структурирането, реализацията и предварителната препродажба на част от придобиваните от „Елтрейд къмпани” ЕООД активи. За тази цел ПИБ предостави мостово кредитиране (Bridge financing) до пълния размер на сделката на „Елтрейд къмпани” ЕООД в лицето на „Надин металс трейд” ЕООД и „Велпет консулт” ЕООД.
Оказа се тогава, че ПИБ познава в дълбочина производствените активи на „Кремиковци” АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно. Николай Вълканов и неговата компания Минстрой е единственият кандидат-купувач, който има опит в бранша. “Минстрой” е холдингово акционерно дружество със 100% частен капитал, след като е приватизирано. В областта на строителството то управлява 7 строителни фирми с административни центрове. Компанията успя да се наложи и като лидер в подземния добив на полезни изкопаеми, ставайки основен производител на олово-цинкови руди в България. Да припомни още, че холдингът изгражда скандалния Цанков камък, консултат на който е Ахмед Доган. Вълканов всъщност е изплатил 1 млн.лв. хонорар на Доган. Единствено "Химимпорт", чиято основна сфера на дейност е придобиването на дялови участия, преструктурирането и управлението на дъщерни дружества от портфейла, учредяването на нови дъщерни дружества, инвестирането в капитала и финансирането на дружества, е в страни от този бизнес. Но както я известно политиката на конгломерата е за непрекъсната инвазия в нови сектори на стопанството и интересът към Горубсо е вероятно стремеж да се разшири портфейла, в който има и дейности добив на нефт и газ, производство и търговия с петролни продукти.


 


 
Коментари
 
Prorok - 15-11-2012 г. 16:49:21

Истината за концепцията: Горубсо-Мадан АД стана собственност на Бойко Борисов, този смешен тандем проститутки Вълканов/Добрев са негови явочници в момента, които лапнаха 100млн. покрай атомната централа. До 5 години най-късно ще се смени отново собсвенника на Горубсо-Мадан АД, когато пожарникара се убеди, че не разбират неговите агенти от ДС от рудодобив. Замисъла и проекта за насилственното, мутренско отчуждаване на Горубсо-Мадан от мангала, получава пожарникар Ном.1 от Славчо Трифонов, който му подари преди години Сибанк за да не вкара в затвора заради далавери Иван Костов. Славчо получава информацията за изключително ценните залежи в рудник Върба-Батанци от бивш икономически директор на предприятието с предложение за съвместна разработка. Пожарникара решава обаче да си захапе кокала сам с помоща на неговите мутри Добрев/Вълканов. Така се подготвя фалита на мангала и следващата стачка. До тук перфектно, само малка подробност. Мутрите не разбират от рудодобив, те си мислят, че копаеш, изкарваш руда и печелиш

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg