EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нидерландия, Норвегия: Промишленост, цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нидерландия, Норвегия: Промишленост, цени

mail07:30 | 14.07.2023прегледи 933 коментарикоментари 0


Промишленото производство в Нидерландия продължава да се забавя сериозно, като намалява и през май, до голяма степен заради рязкото свиване на химическата продукция, показват най-новите данни на статистическото бюро на страната, предаде ДПА.

Показателят се понижи с 9,2 на сто на годишна база през май, макар и с по-бавен темп от спада с 12,2 на сто през април, като производството намалява от декември миналата година.

Сред промишлените сектори производството на химическия сектор е намаляло най-много - с 18,5 на сто на годишна база през май, следвано от производството на каучук и пластмаси, което е било надолу с 10,8 на сто.

В същото време продукцията на машиностроителната индустрия регистрира двуцифрен ръст от 12,2 на сто.

На месечна база индустриалното производство нараства с коригиран темп от 1,2 на сто през май.

---------------

Темпът на растеж на потребителските цени в Норвегия се е забавил през юни, а производствените цени са се понижили рязко заради по-ниските разходи за енергия и добив на суровини. Това показват най-новите официални данни на норвежката статистика, цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени в Норвегия се е покачил с 6,4 на сто на годишна основа през юни, забавяйки растежа си спрямо май, когато достигна 6,7 на сто. Икономистите очакваха инфлацията да се понижи още повече - до 6,2 на сто през юни.

Междувременно основната инфлация неочаквано се повиши от 6,7 на сто през май до 7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че показателят ще спадне до 6,6 на сто.

На месечна база норвежките потребителски цени са се повишили с 0,6 на сто през юни, но все пак останаха под прогнозите на икономисти за ръст с 0,7 на сто. През май месечната инфлация бе нагоре с 0,5 на сто.

Миналия месец най-рязко са скочили цените на храните и безалкохолните напитки - с 13,4 на сто на годишна база, следвани от цените за отдих и култура, които са били с 9,1 на сто по-високи.

Отделни данни сочат, че производствените цени в скандинавската страна са се сринали с 28,5 на сто през юни спрямо същия месец на 2022 г. През май намалението на цените на производител бе с 23,5 на сто.

Икономистите очакваха това понижение да се задълбочи, достигайки 36,4 на сто през юни.

Цените на енергийните стоки отбелязаха годишен спад с 44,8 на сто, а разходите за добив на суровини и свързаните с него дейности намаляха с 45,5 на сто.

Цените на производител в Норвегия обаче отбелязаха ръст с 0,3 на сто през юни в сравнение с май, противно на отчетения месец по-рано спад с 8,3 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg