EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нидерландия и Швеция намаляват данъци върху горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нидерландия и Швеция намаляват данъци върху горивата

mail18:45 | 14.03.2022прегледи 673 коментарикоментари 0


Нидерландското правителство съобщи, че ще намали данъците върху бензиновите и дизелови горива с 21 на сто в отговор на рекордно високите цени, предаде ДПА. В допълнение към това хората с ниски доходи ще получат субсидии като компенсация за високите цени на електроенергията и газа.

Общият пакет от мерки е на стойност около 2,8 милиарда евро.

Литър бензин в Нидерландия в момента струва средно 2,50 евро, като почти половината от тази сума са налози и ДДС. От 1 април данъците ще бъдат намалени с около 17 цента за литър бензин и 11 цента за литър дизел, според правителството. 

Инфлацията може да нарасне до 5,2 на сто тази година, сочат правителствените прогнози, докато покупателната способност ще намалее средно с 2,7 на сто. 

Гражданите с ниски доходи ще получат по 800 евро за сметките за електроенергия и газ. Първоначално бяха обещани 200 евро. 

ДДС върху газа и електричеството пък ще бъде намален от 21 на сто до 9 на сто, като правителството се опитва да помогне на хората със средни доходи и малкия бизнес.

Швеция също временно ще намали данъците върху горивата, ще компенсира собствениците на автомобили и ще разшири схемата за намаляване на сметките за електроенергия на фона на покачващите се цени на енергията, предадоха световните агенции. 

Правителството съобщи, че намаляването на данъците върху горивата ще струва около 3,7 милиарда крони (383,58 милиона долара), докато компенсацията на собствениците на автомобили ще добави още 4 милиарда крони (417,68 милиона долара - бел. р.) към сумата.

Други 4 милиарда крони ще бъдат заделени в бюджета, за да се стимулират потребителите да преминат към електрически превозни средства.

Намалението на данъка върху горивата "до минимално допустимото ниво в съответствие с правилата на ЕС" ще е за периода от юни до октомври 2022 г., съобщи шведският финансов министър Микаел Дамберг.

"Ситуацията остава несигурна и цените силно се колебаят, но виждаме, че трябва да подкрепим спешно потребителите на този етап и в същото време - да вземем мерки за допълнително намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива", каза министърът.

В понеделник бензинът на дребно в скандинавската страна струваше 21,39 крони (2,22 долара) за литър. 52 процента от цената му, или 11,1 крони (1,15 долара), се сформира от данъци. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg