EUR 1.9558
USD 1.8411
CHF 1.9840
GBP 2.2355
CNY 2.2355
you tube
mobile version

Н.Зеландия:Фермерите абсолютно недоволни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Н.Зеландия:Фермерите абсолютно недоволни

mail18:35 | 25.01.2023прегледи 866 коментарикоментари 0


Джасинда Ардърн спечели много новозеландски фермери с ефективни политики срещу Ковид-19, но влиятелният селскостопански блок заяви, че реформите на нейната Лейбъристка партия, предназначени да подобрят въздействието на земеделието върху околната среда, са скъпи и неефективни, предаде Ройтерс.

Ардърн направи шокиращо изявление в четвъртък миналата седмица, че подава оставка след пет години и половина на поста, заявявайки, че "няма повече сили". Част от нейното "прегряване" може да е причинено и от това, че новозеландците от селските райони са се влюбили в политик, който се е превърнал в символ в чужбина за лявата политика и жените в ръководството.

Въпреки че 87 процента от 5-те милиона жители на Нова Зеландия живеят в градски райони, според Световната банка земеделието остава ключово за икономиката в страна с пет пъти повече овце, отколкото хора.

Гласоподавателите в селските райони казват, че реформите на Лейбъристката партия на Ардърн, предназначени да подобрят въздействието на земеделието върху околната среда, са скъпи и неефективни. Фермерите се притесняват, че допълнителните разходи и работа ще направят продуктите им по-скъпи и по-малко конкурентни на външните пазари.

Гласоподавателите в селските райони на Нова Зеландия традиционно не са подкрепяли лейбъристите, но Ардърн спечели много от тях с ранното си справяне с пандемията, където нейният пионерски подход на блокиране и запечатване на границата елиминира предаването на вируса за известно време.

Много избиратели преминаха към лейбъристите за първи път от десетилетия на изборите през 2020 г., което позволи на Ардърн да формира първото еднопартийно правителство, откакто Нова Зеландия прие пропорционална избирателна система през 1996 г.

Гласуването в селските райони сега до голяма степен се върна назад, ядосано на усилията на лейбъристите да намалят замърсяването на водата от торове и животински отпадъци, да променят договорите за наем на ранчо във високи провинции и да ремонтират водната инфраструктура. Правителството предложи непопулярен план фермерите да плащат за емисиите на метан от техните овце и крави.

Проучване на Съюз на данъкоплатците-Курия, публикувано в петък, базирано на данни от преди обявяването на оставката на Ардърн, показа, че лейбъристите са с 31,7 процента, изоставайки от консервативната опозиционна Национална партия с 37,2 процента.

Лавина от регулации

Трактори и пикапи блокираха парламента миналата година като част от общонационален протест срещу реформите на лейбъристите. В целия Северен остров на Нова Зеландия табели в тревисти полета изразяват гняв срещу новите данъци и изисквания, както и срещу самата Ардърн.

"Има истинско усещане, че правителството не се е вслушало и просто е запазило програмата си за реформи", каза Бриджит Мортън, политически коментатор и бивш служител на Националната партия. Според нея селският сектор и провинциалните сектори, които се хранят от него, чувстват, че просто са имали лавина от регулации, натрупани върху тях през последните пет години.

Правителството заяви, че карането на фермерите да следват най-добрите практики и да намалят отпечатъка си върху околната среда ще създаде търсене, тъй като потребителите стават по-взискателни относно произхода на храната си.

Фермерите в страната преди това се радваха на много повече свобода в това как използват земята и ресурсите ѝ, коментира Мортън.

Фермерите от Нова Зеландия са едни от най-ефективните в света. Те получават минимални земеделски субсидии, но се конкурират с фермерите в Съединените щати и други развити икономики поради добрите земеделски практики, добрата земеделска земя и климата, който до голяма степен позволява целогодишно пасищно земеделие.

Андрю Хогард, национален президент на групата Федерални фермери, посочи, че много трудови разпоредби са непрактични и затрудняват земеделието. Хогард, който управлява млечна ферма на няколко часа северно от столицата Уелингтън, сподели, че опасенията на фермерите са се разпространили в селските райони, тъй като тези градове разчитат на силен селскостопански сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg