EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неясноти около парк „Българско Черноморие“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неясноти около парк „Българско Черноморие“

mail09:00 | 18.06.2014прегледи 673 коментарикоментари 0


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ подкрепя решението на Народното събрание за създаване на нов национален парк „Българско Черноморие“. Това решение отговаря на задълженията на България, заедно с Румъния, в рамките на ЕС да опази природното наследство на Черноморския биогеографски регион.
Природозащитниците обаче смятат, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) не се е постарало въобще да подготви качествено предложение за бъдещия парк. Това вероятно се дължи и на избрания подход за пренебрегване на консултациите при подготовка на предложението през последната година.Някои от най-съществените пропуски са:

1. Приложените карти за граници на Национален парк "Българско Черноморие" се различават, което е изключително несериозно от страна на МОСВ за такова важно предложение.
2. В обхвата на защитената територия са включени имоти, които са част от населени места и селищни образувания, които не могат да бъдат обявени за защитена територия съгласно чл. 18 на Закона за защитените територии.
3. В предложението са направени необясними пропуски за някои от най-важните екосистеми, биотопи и ландшафти на Черноморието: големи територии около Иракли, Емона и Кара дере, бреговете на Дуранкулашко езеро, дюните на Шабленската тузла, степите на Калиакра около с.Българево, дялове от Камчийски пясъци, дялове от Поморийско езеро, Паша дере, езерата Вая и Мандра, част от Ропотамо, дюните на Корал и т.н. Напълно непонятно е как се защитава част от езеро или влажна зона.
4. В предложението не е включена никаква площ от акваторията на Черно море.
5. Предложената заповед за обявяване цитира отменени преди десетилетия закони и административни органи, които не съществуват от над 15 години.

6. В предложението са включени и някои територии с по-малка природозащитна стойност или с вече увреден ландшафт - но натоварващи излишно предложението като обща площ и създаващи потенциални мотиви за отхвърляне на предложението.

Неправителствената коалиция смята, че подобно натрупване на грешки и пропуски цели единствено бламиране на идеята за създаване на нов национален парк и е продължаване на дългогодишната политика на МОСВ за стопиране на процесите по създаването на нови големи защитени територии и поощряване на противопоставянето в обществото.
Коалицията „За да остане природа в България“ препоръчва разширяване на консултативния процес по обявяването на четвъртия национален парк на България с провеждане на обществени обсъждания в София, Пловдив и Русе като научни и академични центрове с висок потенциал за принос към процеса, мотивировката и обхвата на парка. Това отговаря изцяло на решението на Народното събрание - изработването на предложение за обхвата и границите на Национален парк „Българско Черноморие“ да бъде на основата на широк и всеобхватен обществен дебат.
Създаването на нови защитени територии се подкрепя от над 75% от българите, а опазването на българското Черноморие от бъдещо застрояване – от над 80% на българските граждани.
България е сред държавите с най-малък дял от територията на страната, включена в защитени територии – малко над 5 %. Само за сравнение ще посочим, че 15% от територията на Европа и 17 % от територията на Европейския съюз са поставени под защита. Всички от двайсетте най-развитите икономики в света са защитили поне 1/10 от своите територии, като лидер е Германия, съхранила над половината от площта си в защитени територии.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg