EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неясни аванси за поддръжка на пътищата във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неясни аванси за поддръжка на пътищата във Варна

mail09:40 | 05.05.2010прегледи 953 коментарикоментари 1


30% аванси ежегодно плащала общината на фирмите изпълнителки по договорите за пътно поддържане. Това е тайната клауза от контрактите, която организаторите на протеста срещу дупките Кирил Георгиев и Валентин Стоянов пратили на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов преди около месец, съобщава в. Позвънете. Според тях с така написания текст се създават предпоставки за много злоупотреби. „Самият факт, че договорите са рамкови, а за всяка конкретна задача се пише възлагателно писмо, не предполага в началото на годината да може да се определи сума, върху която да се начислят авансите. Това поражда въпроси как са определяни тези суми”, каза Георгиев.
По думите му имало 2 възможни хипотези. Първата предполагала да се изчисли предполагаем разход на база изхарченото през предишни години и от него да се определи 30% аванс. Ако е така, обаче не трябва ли  разходите да падат, след като ежегодно се правят ремонти, пита Кирил Георгиев. Според него причината това да не се получава е фактът, че гаранцията, която се дава на кърпежите, е само 12 месеца. Така фирмите не си давали много зор, а пълнели дупките само толкова, че да издържат до следващата година и да им се възложат пак за поправка.
Другата хипотеза била още по-притеснителна. Тя предполагала сумата на аванса да се определя директно според нуждите на изпълнителите. Те заявявали пред администрацията колко пари им трябват, а общинарите им отпускали сумите. Георгиев коментира, че и от Икономическа полиция, с които вчера имаха среща, също не могли да дадат отговор на въпроса каква е базата за изчисляването на този аванс. Той и съмишленикът му вчера се срещнаха с органите на реда, за да разговарят по темата. От тук нататък се очаквало прокуратурата да се самосезира, за да се разследва случаят по-задълбочено. Те от своя страна можели да изискат проверка от Сметната палата и Държавния финансов контрол, които да изяснят как са определяни авансите и има ли нарушения. Георгиев добави, че с полицаите са коментирани и други въпроси, но заради следствената тайна засега нямало да разкрие какви.



 
Коментари
 
- 05-05-2010 г. 23:22:33

евалла,на тия двамата подкрепям ги !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161