EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нефтен фонд против сливането на Volkswagen с Porsche

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нефтен фонд против сливането на Volkswagen с Porsche

mail20:05 | 08.10.2009прегледи 879 коментарикоментари 0


Норвежки нефтен фонд моли големия европейски автопроизводител Volkswagen AG да отмени планираното сливане с Porsche SE, настоявайки че сделката цели само да облагодетелства фамилиите в Porsche.
Сделката е „неприемлива”, заради формираното „впечатление, че цели единствено да удовлетвори потребностите на фамилиите, контролиращи Porsche за сметка на Volkswagen и нейните акционери”, се казва в писмо на нефтения фонд Norges Bank Investment Management, NBIM, който оглавява съвета на директорите на Volkswagen.
Към края на 2008 г. норвежкият нефтен фонд притежаваше 0.4 % обикновени акции на Volkswagen на стойност 2,6 млрд. шведски крони (460 млн. долара). Стойността на дела на Porsche тогава възлизаше на 529 млн. крони. Вторият по големина акционер в немската компания - правителството на Долна Саксония с притежаваните 20 % от акциите на компанията, вече се съгласи на сливането на двете автомобилни компании, отбелязва Bloomberg.
“Ако Съветът на директорите не вземе мерки за решаване на нашите проблеми, ние не виждаме особена причина да подкрепим сделката. Като инвеститори ние разглеждаме различни варианти на тази ситуация”, се казва още в писмото NBIM. От ръководството на нефтения фонд отбелязват, че сливането на Volkswagen и Porsche безпокои и други големи инвеститори.
Според норвежкия нефтен фонд в сделката е налице явен конфликт на интереси, тъй като много от членовете на съвета на директорите представляват и интересите на контролиращите компанията собственици като семейство Пиех и Порше. По- конкретно от двете страни на масата по сделката за сливането на автомобилните компании стоят членове на една и съща фамилия, които според норвежкия инвеститор целят да придобият миноритарен дял.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg