EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Неформални изслушвания в ООН за ген. секретар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неформални изслушвания в ООН за ген. секретар

mail10:15 | 31.03.2016прегледи 785 коментарикоментари 0


Седем кандидати за поста генерален секретар на ООН ще участват в неформалните слушания, които ще се състоят в централата на световната организация в периода 12-14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт, цитиран от ТАСС.
Според него срещите се ще транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.
На 12 април в залата на Съвета на ООН по опеката ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.
На следващия ден ще се състоят слушанията с участието на бившия словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.
На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим.
"Неформалният диалог ще протича във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което страните членки ще им задават въпроси", се казва в разпространеното днес писмо на председателя на Общото събрание до страните членки. На всеки въпрос дипломатите ще имат по две минути за отговор, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници.
Люкетофт предупреди, че смята да групира сходните въпроси, както и да дава предпочитание на онези, които ще се изказват от името на регионалните групи. "Искрено се надявам, че този неформален диалог ще помогне да се стигне до назначаването на най-добрия кандидат за поста генерален секретар", подчерта председателят на Общото събрание, цитиран от ТАСС.
Пълномощията на Бан Ки-мун, който заема поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Очаква се Съветът за сигурност да започне да разглежда кандидатурите не по-късно от юли. При това дипломати не изключват, че за първи път за утвърждаване от Общото събрание може да бъде представена не една, а няколко кандидатури, посочва ТАСС.
Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е представял държавите от Източна Европа, освен това всички те са били мъже. Мнозина смятат, че тези фактори ще имат голямо значение при избора на новия административен шеф на световната организация, добавя ТАСС.
Самият Бан Ки-мун неведнъж казваше, че би искал да види за свой приемник жена. Русия влиза в групата на източноевропейските държави в ООН, но тя, както и останалите четири постоянни членове на Съвета за сигурност (Китай, Великобритания, САЩ и Франция), не може да издига свой кандидат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg