EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Неуредени поземлени отношения може да закопаят 40% от евросубсидиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неуредени поземлени отношения може да закопаят 40% от евросубсидиите

mail20:43 | 28.04.2009прегледи 823 коментарикоментари 0


HarvestБлизо с 40% по-малко субсидии може да получат фермерите за тази година по схемата за единно плащане на площ, заради задължителното изискване да предоставят договори за ползване на земята, а само 60 на сто от нивите за подпомагане от Европейския съюз са с уредени поземлени отношение. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров след среща с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран от Mediapool.bg
Данните за 2008 показвали, че от общо очертани по карта 35 млн. дка площи за подпомагане селските стопани са регистрирали общо около 22 млн. дка обработваеми площи, за които имат договори за ползване.
В същото време бяха дублирани значителни площи, заради което на България й бяха отнети милиони евро от директните плащания за 2008, а фермери бяха санкционирани да не получават в следващи години евросубсидии.
За да бъдат преустановени случаите на злоупотреби при заявяването на площи по схемата за единно плащане на площ заради субсидиите, от фермерската асоциация предлагат да се промени срокът за сключване на споразумението за ползването на земеделските земи и вместо от 1 август до 30 септември, договорите да се подписват от 1 април до 30 юни за следващата стопанска година. “Това означава, че този който реално ползва земята ще получи субсидията по схемата за единно плащане на площ”, коментира Тодоров.
Асоциацията настоява също така споразумението за ползването на земеделските земи да има приоритет пред документите за собственост при кандидатстване по схемите и мерките за подпомагане на площ.
Според организацията така субсидията щяла се получава от реалните ползватели на земята и ще се насърчи окрупняването на терените в едно землище.
От АЗПБ предлагат още пчелите да се третират като пасищни животни, тъй като в момента е изключена възможността общините да подписват договори за ползване на мери и пасища със земеделски производители, които разполагат пчелините си на пасища от държавния поземлен фонд или общинска собственост.
В същото време агроминистърът призовава земеделските производители да се включат активно в кампанията за регистрация на нивите за евросебисдии. Срокът заа това изтича на 15 май, след това за всеки ден просрочие субсидията се намалява с 1%.
Над 84 000 земеделски производители в страната имат право да кандидатстват за общо 287.4 млн. евро през 2009.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg