EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нетната печалба на БЕХ = 410,4 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нетната печалба на БЕХ = 410,4 млн. лв.

mail13:07 | 10.09.2021прегледи 3217 коментарикоментари 0


Нетната печалба на Българският енергиен холдинг в края на юни е достигнала 410,4 млн. лв. Това е записано в междинния финансов отчет на компанията за второто тримесечие на тази година. Печалбата е драстично подобрена спрямо същия период на миналата година, когато холдингът бе формирал загуба от 31,6 млн. лв. Впечатляващото подобрение на печалбата сега идва основно от отчетените приходи от дивиденти от дъщерните дружества - АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор и "Булгаргаз". Именно на АЕЦ-а и на ЕСО холдингът бе разпоредил да заплатят извънредно дивиденти в размер на 270 млн. лв. Това също значително е подобрило финансовото състояние на БЕХ сега.

Разходите за дейността на БЕХ за разглеждания периода са за 4,3 млн. лв. и се понижават слабо. Разходите за обезценка се увеличават заради задължения на Топлофикация София. От финансовият холдинг припомнят, че в края на миналата година е бил сключен договор за прехвърляне на вземания между БЕХ и Булгаргаз за почти 110 млн. лева. Все още обаче продължават разговорите със столичното парно за сключване на споразумение за новиране и разсрочване на задълженията.

Търговските вземания на БЕХ от свързани лица са се увеличили драстично до 568,6 млн. лева до края на юни тази година. За същия период на миналата година те са били за 16,5 млн. лева.

За нуждите на ТЕЦ "Марица Изток 2" холдингът е закупил 4,28 млн. тона квоти вредни емисии, за да се осигури безпроблемната работа на централата. Квотите CO2 са на стойност 338,1 млн. лева и са за емитираните вредни газове от централата през 2020 г.

След включването ѝ за работа на свободния пазар с цел стабилизиране на цените на свободния пазар сега вероятно ще се наложи БЕХ да закупува допълнителни квоти вредни емисии. От финансовия доклад става ясно още, че БЕХ е приел увеличение на капитала на Електроенергийния системен оператор със 167,59 млн. лева. Това действие обаче ще бъде извършено след разрешение от министерството на енергетиката. БЕХ е разсрочил до 2026 г. изплащането на дивидента от 50 млн. лева от страна на ЕСО.

3е-news.net


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg