EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неочаквано Чехия спъна възстановяването на Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неочаквано Чехия спъна възстановяването на Източна Европа

mail13:15 | 12.02.2010прегледи 845 коментарикоментари 0


Икономическият спад на Чехия неочаквано се е задълбочил през четвъртото тримесечие на 2009 г., докато Унгария и Румъния са останали в рецесия, подкопавайки крехкото възстановяване на Източна Европа, съобщава Bloomberg.
Чешката икономика се върна на ръба на рецесията след две тримесечия на ръст, а спадът на икономиката в Румъния надмина очакванията на анализаторите. Унгария и Словакия отчитат забавяне на спада, информира агенцията, позовавайки се на публикуваните предварителни данни на четирите страни.
Бившите комунистически държави от региона разчитат на възраждането на търговията със западноевропейските пазари, включващи Германия и Франция, за икономическото си възстановяване.
„Регионът накуцвайки излиза от рецесията, а възстановяването се очертава като мудно,” коментира Нийл Шиъринг от Capital Economics Ltd. „Спадът на чешката икономика е показателен, че все още е необходима фундаментална подкрепа на региона.”
Страните от региона, сред които България, Чехия, Естония, Унгария, Литва и Словакия, повишиха икономическите си прогнози за 2010 г., припомня Bloomberg. От своя страна, Европейската банка за възстановяване и развитие повиши прогнозата за очаквания ръст на БВП на 30 – те развиващи се европейски държави от 2.5 %  на  3.3 %.
„Нашата прогноза е за постепенно подобрение през годината,” заяви в Прага анализаторът от Erste Bank Лубос Мокрас. „Очакваме относително слаба първа половина и след това бърз ръст през втората половина, подкрепен от възстановяването на водещи европейски икономики”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146