EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неочаквани новини около "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неочаквани новини около "Южен поток"

mail12:40 | 02.12.2014прегледи 1217 коментарикоментари 0


Русия не се е отказала от проекта „Южен поток”, а само от сегашното трасе на газопровода. Това заяви за БНР руският енергиен експерт Михаил Крутихин.
Русия се надява, че „Южен поток” не е погребан като проект и затова обяви плановете за неговото строителство през Турция, каза Михаил Крутихин от компанията "Рус Енерджи":
Това трасе все едно ще трабвя да излезе някъде в Европа и тъй като гръцконо направление е заето от газопроводите ТАНАП и ТАП, това най-вероятно ще стане на турско-българската граница. Така че се гответе за нови преговори с „Газпром” и с Еврокомисията, но вече с участието на Турция, подчерта Крутихин.
Според него фактическото решение за отказ от досегашния проект не е на Русия, а на Европа:
"Газпром" не е готов да приеме условията на Третия енергиен пакет, тъй като не умее да работи в условията на конкуренция и иска за запази своето монополно положение. Това е главната пречка пред проекта, каза още Михаил Крутихин.
Руският експерт смята, че основната цел на „Газпром” е изпълнителите на построения вече руски участък от „Южен поток” да си получат парите и да бъдат осигурени нови многомилиардни поръчки на приближените до властта олигарси. А дали в тръбите ще има газ и дали ще се осъществява транзит- това вече никого не вълнува, коментира Михаил Крутихин.

Според депутата от Реформаторския блок и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров решението на Путин за спиране на проекта "Южен поток" не е окончателно и е само натиск върху България. То ще засили антиевропейските настроения у нас, добави той и подчерта:

Ще видите как партиите, които говорят на един и същи глас с Путин, сега почти истерично ще започнат да казват колко е лоша Европейската комисия и как заради това България губела някакви огромни количества пари. Но условията, които ЕК е поставила за "Южен поток", са условия, които защитават българския интерес.

Бившият министър на енергетиката и член на ресорната комисия в НС Драгомир Стойнев заяви в същото предаване, че страната ни не бива с лека ръка да се отказва от проекта "Южен поток":

Не трябва да се делим на русофили и русофоби, а да гоним националния си интерес. Цялата политическа класа трябва да помогне на правителството. Не бива да се отказваме от едни сигурни приходи, каквито са транзитните такси от проекта "Южен поток".

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович съобщи днес, че на 9 декември ще се състои предварително планираната поредна среща, свързана с проекта "Южен поток". Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" бе
редовно обсъждан между съответните държави от ЕС и Европейската комисия. Самата комисия неколкократно бе домакин на срещи, насочени към намирането на решение, така че проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство. Следващата среща бе насрочена за 9 декември и ще се състои, независимо от съобщеното от Русия намерение да спре проекта, заявява Шефчович в писмено изявление. Очевидно това ново развитие ще бъде допълнителен елемент в обсъжданията на предстоящата среща. Постоянно променящата се среда в областта на енергетиката в ЕС е поредната причина Общността да изгради устойчив европейски енергиен съюз. Един от приоритетите на този съюз ще бъде сигурността на енергийните доставки, допълва Шефчович.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038