EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Неочакван ръст на индустриалното производство в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неочакван ръст на индустриалното производство в ЕС

mail14:32 | 15.10.2018прегледи 376 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в еврозоната нарасна през август с 1,0% спрямо юли показват данните на Евростат. Причината е ръстът от 1,9% на енергийното производство, 1,5% при производството на стоки с дълготрайна употреба и с 1,4% на стоките с недълготрайна употреба и на средствата за производството.

През август четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат увеличаване на производството, като единствено в Германия е регистрирана стагнация. Най-голямо повишение с 1,7% има в производствения сектор на Италия и Холандия, следвани от Испания (повишение с 0,85) и Франция (с 0,3%).

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната нарасна с 0,9% .

Трябва да се има предвид, че рязкото увеличаване на промишленото производство беше един от важните двигатели за изненадващо силния икономически растеж на еврозоната през 2017 година, когато беше отчетена най-добра експанзия от десетилетие насам. Последва обаче намаляване на производството през първото тримесечие на настоящата година и слаб растеж през второто тримесечие. Това допринесе за забавяне на икономическата експанзия в региона през първото полугодие, като БВП на еврозоната нарасна с 0,4% през всяко едно от първите две тримесечия. Евростат ще представи на 30-и октомври предварителните данни за икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие.

Тази позитивна тенденция е малко вероятно да се запази и през септември смятат анализатори, като визират очакваното влошаване на германското производство с оглед на влезлите от началото на есента нови стандарти за отработени газови емисии, известни като WLTP тестове, които би трябвало да отслабят временно автомобилната индустрия във водещата европейска икономика.

Производството в целия ЕС също бележи ръст през август, нараствайки с 0,8% спрямо юли, когато се понижи с 0,6%, като на годишна база беше отчетен растеж от 1,2% след повишение с 1,0% месец по-рано.

Подобрението се дължи на ръст с 1,2% на средствата за производство, с 1,1% на производството на недълготрайни потребителски стоки (такива като дрехи и хранителни продукти), с 0,9% на енергийното производство и с 0,8% на потребителските стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се повиши през август с 0,8% спрямо юли, когато се сви с 1,3%, потвърждавайки по този начин осредненото темпо на растеж в рамките на целия ЕС. На годишна база растежът на индустриалното производство в България се ускори до 2,3% (спрямо август 2017-а), след като през юли се забави рязко до 0,8%, отбелязвайки по този начин най-слаб растеж от месец май насам.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg