EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Неотъпката пътека" 2022 - класика в Ковачевица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Неотъпката пътека" 2022 - класика в Ковачевица

mail14:15 | 08.08.2022прегледи 1681 коментарикоментари 0


В Гоце Делчев и Ковачевица от 4-7 август се проведе четвъртото издание на фестивала  "Неотъпкана пътека". То премина при огромен интерес от любителите на музака в Гоце Делчев, Ковачевица, на концертите бяха дошли много хора от Банско, Благоевград, София и други места от страната.

Музикалните програми на фестивала тази година се фокусираха върху камерна музика с флейта и арфа. Прозвучаха творби от френските композитори Камий Сен Санс, Клод Дебюси, Морис Равел и Габриел Форе, както и техните съвременници Джордже Енеску и Ейми Бийч, чиито творби са дълбоко повлияни от френската музикална култура.

Освен това имаше и няколко български премиери от съвременни композитори – Misericordia за флейта и струнен квартет от японската композиторка Юко Уебаяши и "Румъния!" от американския композитор Даниел Паджет. Звучаха творби от българските композитори Добринка Табакова и Панчо Владигеров.

 Сред участниците бяха Керъл Уинсенс, американска флейтистка и преподавател в „Джулиард“, Никола Тюлиѐ, солист-арфист на френския радио-симфоничен оркестър в Париж, български музиканти, които живеят и работят в чужбина. 

Това са Лора Чекоратова, пиано,  Вангел Тангъров, кларинет,  Мариана Карпатова, мецосопран, Георги Вълчев, цигулка, Никола Таков, цигулка, Румен Цветков, виола, Александър Сомов, виолончело. Подробоности за признатите по света музиканти могат да се видят на страницата на събитието

Фестивалът бе открит с впечатляващ камерен концерт в Митрополията на град Гоце Делчев. В препълнената зала бе и Неврокопският митрополит Серафин.

От създаването на „Неотъпкана пътека“ до този момент, музикантите са инвестирали част от средствата на фестивала за ремонтни дейности в местното Читалище „Светлина“, което е основано през 1865 г. 

През 2018 г. там се провежда първият фестивал, а музикантите, откривайки залата на читалището, оценяват нейните акустични качества, както и необходимостта за нейното опазване и възстановяване. 

Днес покривът на сградата е изцяло ремонтиран, а фондация „Неотъпкана пътека“ е закупила нови столове, които са предоставени за ползване в читалището. В знак на благодарност към даренията от кампанията върху столовете са инсталирани специални табелки с текст по избор на дарителите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139