EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Необлагаем минимум = МРЗ ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Необлагаем минимум = МРЗ ?

mail10:10 | 18.09.2018прегледи 1320 коментарикоментари 0


Какви данъчни идеи бяха лансирани на организираната от КНСБ дискусия на тема "Десет години плосък данък в България"? Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоя за въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ:

„Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма. Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия".

КНСБ настоява максималният осигурителен доход догодина да стане 3000 лева, вместо сегашните 2600. Президентът на КНСБ отдавна настоява за данъчна реформа и за отпадане на т.нар. "плосък данък". 

Бившият премиер Иван Костов отбеляза: "Препоръката ни, която очевидно не е изпълнима при сегашните предпочитания на българските избиратели, е да се възстанови данъчно-осигурителната система от реформата преди 2001 година. Тя беше с необлагаем минимум, имаше прогресивна скала, която пречеше да има тези големи заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски".

Проф. Гарабет Минасян счита, че продължаващо поддържане на плоския данък у нас може да се обясни много повече с психологически факти, отколкото с каквито и да са други. Съществува определен страх от промяна на удобното за управленския елит статукво.

Проф. Боян Дуранкев се обяви за въвеждане на семейно подоходно облагане. Според него не е добър вариант въвеждането на индивидуален необлагаем минимум.

Финансовият министър Владислав Горанов, който също бе на дискусията коментира:

"Ако идеята е да борим само неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане в рамките на същия фискален резултат, безспорен е изводът, че средната класа значително ще повиши това, което се отделя за бюджет. Обратното, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби при различни оценки между милиард и два". Според финансовия министър сега не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888