EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ненужни полети заради запазване на слотове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ненужни полети заради запазване на слотове

mail07:30 | 11.01.2022прегледи 644 коментарикоментари 0


Авиокомпаниите нямат никакво оправдание за празните полети на самолети в Европа, за да запазят летищните си слотове, заяви европейското подразделение на Международния съвет на летищата - МСЛ Европа (ACI Europe) в комюнике, цитирано от Франс прес. Браншовата организация посочва, че е съкрушена от подобна полемика.

Авиокомпаниите могат да ползват изключения от правилата и са много добре защитени срещу сегашната несигурност, по-специално вълната от варианта Омикрон, поставил внезапна спирачка на резервациите, се казва в съобщението.

В нормална ситуация европейските правила предвиждат авиокомпаниите да използват 80 % от слотовете си за излитане и кацане, които са им определени от летищата, в противен случай губят правата си за следващия сезон.
Тези правила станаха неприложими поради здравната криза, която доведе до срив на въздушния трафик от март 2020 година и принуди Брюксел да ги отмени временно.

От 28 март 2021 година авиокомпаниите трябва да използват 50% от слотовете си за излитане и кацане, за да могат да ги запазят. Този процент обаче е прекомерно висок според авиационния сектор, който все още се възстановява от ефекта на пандемията.

Президентът и главен изпълнителен директор на "Луфтханза" (Lufthansa) Карстен Шпор предупреди на 23 декември, че групата ще бъде принудена да извърши 18 000 ненужни полета през зимата, единствено за да си запази правата за излитане и кацане.

"Въпреки настоятелните призиви за по-голяма гъвкавост, ЕС е одобрил правилото да се използват 50% от слотовете, което определено е нереалистично", коментира говорител на Mеждународната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA).

МСЛ Европа изтъкна, че подкрепя позицията на ЕU и припомни, че авиокомпаниите могат да запазят слотовете си, като накарат техния национален регулатор да се позове на клаузата за "оправдано неизползване" на тези слотове. Клаузата се отнася не само за забрани за пътувания, но и за ограничения на придвижването или карантинни мерки, които засягат възможностите да се пътува или търсенето на някои маршрути, подчертава организацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014