EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нелегалните превози за 25-30 млн. лв. в държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нелегалните превози за 25-30 млн. лв. в държавата

mail13:30 | 29.06.2010прегледи 683 коментарикоментари 0


Всяка година държавата губи между 25 и 30 милиона лева заради извършване на нелегални превози на пътници. Схемата във всички градове е еднаква - таксита, частни коли и микробуси возят пътниците на цената на автобусния билет по съответното направление. Това съобщи днес председателят на Варненския съюз на превозвачите Атанас Чапкънов по време на национална кръгла маса "Незаконните превози - риск за живота, бич за хазната".
Във форума участваха министърът на транспорта Александър Цветков, директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" /ИААА/ Симеон Арнаудов, депутати и представители на браншови организации.
По същество нелегалните превози са данъчни престъпления, посочи министър Цветков. По думите му досега действащите механизми за контрол не са достатъчно ефективни. Според Цветков контролните органи трябва да имат по-големи правомощия и добро взаимодействие помежду си.
Той посочи, че едно от предложенията на министерството за промени в законодателството е ИААА да може да спира от движение заловените нелегални превозвачи. Наказанието е за срок от 6 месеца с отнемане табелата с номера на колата. При повторно нарушение санкцията е за 1 година. Ще подкрепя всички решителни
мерки срещу нелегалните превозвачи, каза министърът в отговор на въпрос дали е съгласен нелегалните превози да бъдат криминализирани.
Цветков коментира още, че механизмите за измами с таксита са изключително много и въвеждането на пределни цени за този тип услуги ще помогне за преодоляване на проблема. По думите му почти всяко 10-то такси в страната е нерегламентирано или вози на спекулативно завишени цени. С въвеждането на пределни цени се защитават правата на потребителите, които винаги ще са наясно горе-долу колко трябва да платят за пътуването си, посочи министърът.
Симеон Арнаудов допълни, че през последните месеци служителите на агенцията работят денонощно. Те действат в тясно взаимодействие с НАП и полицията. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg