EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нелегални работници в затвора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нелегални работници в затвора

mail13:00 | 03.02.2012прегледи 588 коментарикоментари 0


Нов закон, влязъл в сила в Белгия от началото на 2012 г., позволява нарушители на местното законодателство, в това число и незаконни работници, да бъдат арестувани за две седмици. Това съобщава вестник "Либр Белжик". Изданието уточнява, че досега такива арести не са били регистрирани и това е хипотетична възможност, която произтича от изискването на новия закон разпитите на заподозрени да се извършват в присъствието на адвокат, който говори езика на задържания. Предвидено е новият механизъм да се прилага основно за престъпления, за които се предвижда наказание с лишаване от свобода над една година.
Полицията вече изрази опасения, че работата й ще бъде сериозно затруднена, а според публикувани в местните медии части от циркулярна заповед е разпоредено полицаите да се насочат повече към събирането на веществени доказателства, отколкото към установяването на закононарушения на основата на разпити. В сферата на социалните и данъчните служби, които извършват проверки за незаконни работници, важи същото право, когато се предприема проверка в дадена фирма или например на строителен обект.
Според закона, ако при тези проверки бъде установен нарушител, например работник без платени осигуровки или без право да бъде наеман /без трудова виза/, службите имат срок от две седмици да извършат разпита. Това предполага заподозрените в нарушение да бъдат лишени от свобода за този срок, в който службите трябва да осигурят подходящия адвокат. Борбата с измамите със средства от социалните фондове е сред първостепенните приоритети на новото правителство на Белгия, а държавният секретар Джон Кромбе наскоро заяви, че българите и румънците са нелоялни конкуренти на местния трудов пазар. Белгия е една от деветте държави в ЕС, които решиха да запазят до 1 януари 2014 г. забраната за работа на български и румънски граждани.
В статията се посочва, че при проверките на трудовите и данъчните инспектори съществува възможността да се натъкнат на черноработници от България, Румъния или Бразилия, които не говорят френски език. Най-често българи и румънци работят в строителството, индустрията, селското стопанство и здравеопазването. Според статистика, публикувана от вестник "Дерниер йор", днес българите в Белгия са 5343, а румънците – 23 204. Цитирани от "Либр Белжик" експерти предлагат преразглеждане на тежестта на предвидените от закона наказания и декриминализирането на случаите, които обикновено завършват с административна санкция. Това предложение цели да бъде избегнато изискването за присъствие на адвокат на разпитите, ако предвиденото от закона наказание за евентуалното нарушение е леко и не предвижда лишаване от свобода за повече от година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg