EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК – четири причини за увеличение на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК – четири причини за увеличение на тока

mail16:10 | 27.03.2012прегледи 436 коментарикоментари 0


Четири са причините НЕК да иска 15 процента увеличение на цената на тока на едро от 1 юли, вместо поисканите в края на миналата годината 4,5 на сто. Това обяви в интервю за Дарик Кафе доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. По думите му обаче вероятно за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента.
Ето какво обясни Андонов: "Причини за увеличаването на този процент до 15 са следните: през този период имаше два пъти увеличение на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Другата причина е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента. Третата причина - пускането на новата мощност в AES Гълъбово, която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ "Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация. Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че регулаторът ще приеме това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. Господин Семерджиев трябва да реши този проблем. Аз очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично, и мисля, че ще бъде в рамките на 10 процента за крайния консуматор".
Михаил Андонов потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на БЕХ да бъдат пуснати на фондови борси. "За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза Андонов. И допълни, че въпросът дали проектът Белене ще бъде изваден от активите на НЕК - ще стане ясен, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не: "Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен.

 


Тагове: ток, цена, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg