EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК ще изплати 700 млн.лв. на американските ТЕЦ-ове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК ще изплати 700 млн.лв. на американските ТЕЦ-ове

mail11:40 | 09.03.2015прегледи 702 коментарикоментари 0


Дефицитът в Националната електрическа компания е 3 милиарда и 300 милиона лева, а текущият дефицит за 2014 година е 600 милиона лева, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещението си в мини "Марица изток“. НЕК е поела ангажимент да изплати на двете американски централи в комплекса 700 милиона лева просрочени задължения, а те от своя страна дължат на въгледобивното дружество 170 милиона лева.
Според министър Петкова, дефицитът в НЕК създава проблеми по отношение на ликвидността, а вътрешната задлъжнялост в сектора не позволява на практика той да функционира. До края на март, кабинетът трябва да успее да предоговори условията по договорите с двете американски централи - "AES -Гълъбово" и "Контур Глобул Марица-Изток 3".
Дано да успеем. Знаете, че това са едни много тежки преговори, защото и за двете страни е много важно да защитят съответно интересите си. Ние от наша страна да ликвидираме дефицита в НЕК, който се поражда от изпълнението на тези договори, а нашите американски партньори искат да защитят инвестицията си .
Министър Петкова посочи, че с новия закон за енергетика, от микса ще бъдат извадени ТЕЦ-овете, които не работят по високо ефективен начин, което ще спести между 100 и 150 милиона лева от дефицита на НЕК./БТА


Тагове: ТЕЦ, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg