EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК със загуба от 96 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК със загуба от 96 млн.лв.

mail09:30 | 11.12.2013прегледи 1717 коментарикоментари 0


Националната електрическа компания (НЕК) е готова за зимния период, но продължава да търпи загуби заради зелената енергия и непризнати други разходи. Това съобщиха представителите на ръководството на компанията пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика.
Венцислав Марков, ръководител на управление "Регулации" в НЕК, съобщи, че за десетте месеца на тази година НЕК има загуба от 96 млн. лв., голяма част от която е натрупана от предходния регулаторен период. Тогава на компанията не бяха признавани голяма част от разходите за изкупуване на зелена енергия и високоефективно комбинирано производство - т. нар. кафява  енергия, както и за работата на ПАВЕЦ в консуматорен режим - с помпи, съобщи Марков.
От предходния регулаторен период от изкупуване на зелена енергия загубите на НЕК са 55 млн. лв., около 40 млн. лв. са загубите от изкупуване на т. нар. кафява енергия, около 200 млн. са загубите от плащането на студен резерв, 110 млн. лв. са загубите от работата на ПАВЕЦ, отчете Марков. Част от тези загуби са компенсирани с решението на ДКЕВР за промяна в модела  на ценообразуване, при което бяха премахнати добавките към цената за пренос и разходите бяха вкарани в цената на енергията, коментира експертът. Не се е случило в пълен размер компенсирането на разходите чрез приходи от продажбата на квоти парникови емисии и вместо 140 млн. лв., както е било планирано, за първите три месеца от новия регулаторен режим по този  механизъм към НЕК са постъпили 75 млн. лв., посочи Марков.
Тенденцията да търпим загуби от купуването на зелена енергия продължава и за последните три месеца имаме отрицателен резултат в размер на 63 млн. лв., съобщи Венцислав Марков. От работата на ПАВЕЦ НЕК трупа загуба от 25-26 млн. лв. за последните три месеца, защото още не са започнали работа балансиращите групи, които да изкупуват енергията от ПАВЕЦ, а от непризнаване на разходи за купуване на енергия по дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 е на загуба от 18 млн. лв., каза Марков.

Източник:БТА
 


Тагове: НЕК, загуби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg