EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК се стабилизира, октомври + 14.7 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК се стабилизира, октомври + 14.7 млн.лв.

mail07:09 | 08.12.2015прегледи 8542 коментарикоментари 0


Налице е тенденция на подобряване финансовото състояние на държавните енергийни дружества", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?". По нейните думи това показват резултатите от направения анализ на финансовото състояние на държавните енергийни дружества към 30 септември 2015 г. Министър Петкова подчерта, че предприетите мерки от българското правителството вече дават резултати и тази година генерираната загуба на НЕК е със 116 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2014 г. Според данните в края на септември тази година компанията е реализирала оперативна загуба в размер на 218 млн. лв., като за същия период през 2014 г. тя е била 324 мл.лв. По думите й, това е знак, че решението, което КЕВР прие на 1 август вече дава своите добри резултати. „Дефицитът на НЕК към момента е 3,7 милиарда лева. 2,3 милиарда от тях са в резултат от невъзстановените разходи от инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ и 1,4 милиарда са тарифният дефицит, натрупан с годините в НЕК“, отбеляза Петкова. „Създаването на фонд „Сигурност“ в българската електроенергийна система на практика даде възможност НЕК да бъде дофинансирана от приходите от вноските на всички производители на енергия“, допълни тя.

Промените в Закона за енергетиката, както и създаденият Фонд "Сигурност на електроенергийната сигурност" бяха част от реформите за стабилизирането на българската енергетика. Като друга важна стъпка за сектора министър Петкова посочи предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната от началото на 2016 г.   По думите й даването на старта на Българската независима енергийна борса на 11 декември, ще бъде една от сериозните крачки за родната електроенергетика.

През октомври 2015 г. НЕК излиза на плюс 14,7 млн. лева, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който има постъпления от продажбата на въглеродни квоти и 5-процентни вноски от производителите и вносителите на ток за вътрешния пазар. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Иванов посочи финансовите резултати на НЕК през последните месеци, които се променят в резултат на предприети законодателни промени и новото ценово решение на КЕВР, което е в сила от началото на август т.г.

В последния месец на старото ценово решение - юли, НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, посочи председателят на регулатора.

По отношение на двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица-изток", които имат дългосрочни договори за изкупуване на енергия, Иванов каза, че се надява до края на февруари категорично да се реализира подписаното с тях споразумение за изплащане на задълженията на НЕК и намаляване на цената за разполагаемост, която държавната компания им плаща. В ценовия модел беше отчетено, че това ще доведе до икономия за НЕК от 97 млн. лева на годишна база, заради намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, каза Иванов. Ценовото решение на КЕВР позволява, ако това се случи, да има компенсация по начин, който да не наруши ценовия модел, добави той.

Председателят на КЕВР каза още, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира. За добавката "Задължение към обществото" той коментира, че с решението на регулатора тя е справедливо разпределена върху всички крайни потребители.

 


Тагове: НЕК, загуби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1016